Консервативен срещу агресивен вход с пин бар

Може да харесате още...

6 Отговори

 1. Добромир Даскалов каза:

  Здравей Николай! Благодаря ти за публикацията, която отново потвърждава тезата, че вариантите на отиграване на ситуациите имат както предимства, така и недостатъци и понякога е доста тънък нюансът за определяне на по-печелившия. Позволих си междувременно да тествам идеята ми за „нулиране“ на позицията както я бях описал и за две седмици (миналата и по-миналата) имах 4 сигнала на различни валутни двойки. Резултатът ми е 3 позиции затворени на нула и една затворена на +50 пипа, същата директно тръгна в полза на тренда без да прави reverse (NZD/USD – пин-бар на 07.07. на ниво на бивша съпротива, превърната в подкрепа на възходящ тренд). В другите 3 позиции не съм влизал повторно, защото в единия случай се оформи рейндж, а в другите два не установих ясно и категорично „завръщане“ на движението. Сега ровя и преравям графиките с цел да се сетя кои точно бяха тези позиции, но – уви…когато тестваш няколко неща едновременно без да описваш, нещата се изгубват някъде по пътя 🙂 На графиката по-горе даваш пример как понякога свещите пресичат няколко пъти пин-бара, т.е. по моему – входа. Ако се загледаме по-детайлно,според моя подход аз бих открил позицията в деня след този, на който се е образувал пин-бара. В случая не мога точно да преценя, но да предположим, че този бар прави 25-30 пипа в нашата посока и поради този факт ние преместваме стопа на нивото на откриване на поръчката. На следващия ден (втория след пин-бара) цената връща и ни затваря позицията. На третия ден след пин-бара обаче цената рязко и категорично отскача нагоре, което ни дава основание и възможност отново да влезем, т.е. откриваме поръчка само още един път, а не няколко пъти. В случаите, когато пазарът започне да пресича многократно върха на пин-бара отдолу-нагоре и обратно, това определено е ясен сигнал за несигурност или консолидация и ние дори да имаме открита поръчка не е лошо (да не кажа задължително e) да я затворим, а в случай че нямаме – изобщо да не се опитваме да гадаем, т.е. да стоим на страна.Варианти дал Господ. Тук обаче най-важен е нашият натрупан опит и „разчитане“ на ситуациите, за което говориш, на което няма кой да ни научи, освен самите ние и това всъщност е най-големият ни капитал. Съгласен съм с теб, че сравнявайки двата подхода консервативният е по-правилният за прилагане поради по-близкия стоп и по-близкия, т.е. по-лесно достижим таргет. В моето предложение бонусът се крие в това, че всъщност влизането на върха на пин-бара означава обхващане и на сигналите, които правят reverse, т.е. дори при тръгване на цената директно срещу нас, все още важи сценарият на консервативния подход за достигане на средата на пин-бара и обръщане, но това разбира се си има и определена цена. Този блог дава възможност да се разискват вариации, за да се затвърждава и донадгражда дадена стратегия. Мисля, че се получи добра дискусия, благодаря и успех на всички 🙂

 2. Здравей Добромире,

  Очевидно идеята ти е много оригинална. Няма да е лошо да я изпробваш за един по-дълъг период, например 6 месеца, което за теб няма да е трудно, тъй като и без това имаш теоретичен опит. Разбира се, ще трябва да систематизираш резултатите и после, ако желаеш, да ги публикуваш при нас. Не е изключено и аз да се опитам да я приложа на практика. Важно в случая ще бъде твоето лично мнение за ефективността й, тъй като ти ще си прекият извършител и наблюдател на процеса.

  Не го стартирай през август, тъй като през лятната почивка обемите са по-малки и резултатите няма да са реални.

  Жалко, че никой освен нас двамата не се включи в дискусията, но никога не е късно.

  И аз ти благодаря и ти желая успех!

  Приятна лятна почивка!
  Николай Колев

 3. Добромир Даскалов каза:

  Благодаря ти за коментара! С най-голямо удоволствие ще направя тестове поне за 6 месеца на демо-сметка и ще систематизирам резултатите. Ако те са позитивни, това неоспоримо ще докаже, че пин-барът на ниво действително носи достатъчно висока вероятност за успех. Притесненията ми са свързани главно с вероятността за натрупване от серия грешни сигнали, да се надяваме, че „нулирането“ би предотвратило такъв вариант. Ще видим, бъдещето ще покаже. Ти имал ли си такъв период от натрупване да кажем на 6-7 и повече поредни загуби?

  • Максималното ми „постижение“ откакто търгувам сериозно е 3 поредни загуби. Но както е известно, аз съм твърде консервативен трейдър.

 4. Добромир Даскалов каза:

  Звучи доста обнадеждаващо 🙂 Благодаря, ще коментираме пак, живи и здрави.

  Поздрави

 5. Али Алиев каза:

  От сега нататък и аз съм на линия Господин Колев 😉

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.