Форекс брокерите, без които не можем

Форекс брокерите, без които не можем
Форекс Хоби 2017

Добри или не толкова, препоръчвани или охулвани, форекс брокерите са нашият мост към валутните пазари. Та са нашият посредник, който ни дава възможност да стъпим с нашите скромни инвестиции на най-голямата световна сцена на парите. Да се наредим рамо до рамо до най-мощните банки, хедж фондове и финасови групировки, до най-богатите хора в света.

Прави ли ви впечатление, че напоследък все по-рядко се чуват гласове за стоп хънтинг, за измамени трейдъри и фалирали брокери? Това не е случайно и не се дължи на някакво потулване на факти и въобще на информационно затъмнение. Просто форекс индустрията изхвърля некоректните брокери и на пазара остават само най-добрите.

Разбира се, тази статия далеч няма да е апотеоз на инвестиционите посредници. Или поне не на всички. Те са на пазара, за да печелят и се опитват да го правят с всички възможни средства – не винаги ръководени от морални съображения. И когато казвам, че индустрията изхвърля непочтените, това до голяма степен се дължи на все по-строгите финансови регулации и все по-високите изисквания към тях. Но и на все по-жестоката конкуренция между самите тях.

За брокерите на бинарни опции

Впрочем не съм съвсем прав. Има една група брокери, измежду които могат да се открият твърде голем брой – нека си го кажем направо – крадци. Думата ми е за брокерите на бинарни опции. Набиращата все по-голяма популярност търговия с тях, наред с празнотата в регулациите привлякоха в последните години много търсачи на големи пари. Съвсем естествено е между тях да се промъкнат и недобросъвестни играчи.

Нахвърляйки тези първоначални мисли, ще тръгна от специфичното към общото. И тъй като брокерите на бинарни опции са точно частен случай на форекс брокерите, ще кажа няколко думи за това, как да се предпазим от измамниците. Просто е. След като бинарните брокери все още не са обхванати от правилата, на които трябва да се подчиняват класическите инвестициони посредници, ще търсим такива между тях, които предлагат и двете услуги. Или по-точно казано, трябват ни форекс брокери, които предлагат освен класически спот трейдинг и търговия с бинарни опции. Това е елементарна, но при всички случаи ефикасна защита.

Къде да търсим коректни форекс брокери

Сега остава само да открием точния форекс брокер. Тук също ще се опрем на общовалиден принцип. Световната практика го е доказала, но аз имам и съвсем конкретни лични преживелици, които ще споделя след малко. Правилото е:

Най-строги регулации по отношение лицензирането на инвестиционни посредници съществуват в англо-саксонските държави.

Защо това е така, не е трудно да се досетим и аз няма да се спирам на него.

По-полезно намирам да ги изброя, защото те и без това не са много. Великобритания, САЩ, Австралия, Нова Зеландия; да кажем и Канада. Бихме могли да прибавим и Швейцария. Толкова. Между другото – и то съвсем не е случайно, – техни са и валутите, които формират основните валутни двойки. Е, като добавим и тази на Япония.

Така. Като прибавим сега и някои допълнителни аргументи, като географско местоположение, финансови традиции, език и др., бихме могли да стесним филтъра до… е, то не остана много: Великобритания. Под “други” в случая имам предвид и моя личен опит, който обещах да споделя по-горе.

Какво се случва, когато форекс брокер фалира

Тези от вас, които са повече от две години на форекс маркета, със сигурност си спомнят случая, при който Швейцарската национала банка съвсем ненадейно за всички “отвърза” фиксирания курс EURCHF. Това дотолкова разлюля пазара, че няколко брокера фалираха. Случи се така, че брокерът, с който търгувах към онзи момент, се оказа между тях. Няма да му споменавам името по понятни съображения. Колегите, които са чели книгата ми – а те са повече от 1 500, – го знаят. По важно е друго.

Всички съображения по отношение избора на форекс брокер, които изброих по-горе, ми бяха известни още от времето, когато правих личните си проучвания по въпроса. Като резултат, вторият ми сериозен посредник (за първия не искам дори да говоря) вече беше с регистрация в Лондон. И точно той попадна под ударите на съдбата. Няма да се правя на герой. Притесних се за моите няколко хиляди доларчета.

Случаят обаче ми даде нагледна представа за силата на финансовите регулации и как практически работи системата. Колапсът се случи в петък, през уикенда брокерът се опита “да се продаде” на голяма компания от Щатите – неуспешно. В понеделник вече получих уведомително писмо от застрахователя да не се притеснявам за парите си. Типично по английски. Минаха – не минаха два месеца, през време на които получавах редовна информация как върви процесът по фалита, след което се сдобих с писмо, в което ме питаха: как и къде искам да ми бъде възстановена сумата.

Най-добрият форекс брокер, според мен

Не се колебах дълго. След кратко допълнително проучване избрах да ми преведат парите директно в ETX Capital London. Но вече към всички мотиви, които имах към момента, прибавих и аргументите по отношение трейдинга с бинарни опции. Защото беше дошло време да се захвана и с тях. И, признавам, с голямо закъснение. Но това, за което съм доволен от себе си (колкото и лошо да звучи), е, че когато правя избор, не пестя времето си за проучване. Защото съм се убедил, че това ми спестява за в бъдеще много други главоболия, неудобства, беди, и в крайна сметка – пари.

Знам, че не изненадвам никого с това си признание. Рекламното каре на ETX Capital присъства неизменно в дясната лента на текста, който четете. И това не е случайно. Още в началото на работата си с тях аз бях длъжен да изпробвам дали са верни всички предимства, описани на сайта им: малки спредове, марджин условия, изпълнение на ордерите, богатство на финансовите инструменти, разнообразие на платформите – включително техни собствени, техническа поддръжка, инструментариум и всички останали детайли, от които пряко или косвено зависи успехът ни на пазара.

Нямам за цел, а и няма никакъв смисъл да описвам подробно всички техни предимства. Всеки може да си ги разучи, а който не владее английски – Гугъл е насреща. За мен беше важно да проверя дали мога да си тегля печалбите коректно, дали ми начисляват такси при депозиране, как работи МТ4 платформата им и специално – как се търгува със софтуера им за бинарни опции. Фактът, че продължавам да работя с тях и че си позволявам да ги рекламирам – което, съгласете се, си е голяма отговорност, – говори сам по себе си.

Връзката спот форекс – бинарни опции

Има една специфика при трейдинга с бинарни опции, която за неизкушените от тях е неизвестна. За да се стартира сделка за покупка или продажба на опция, е необходимо първо да се направи анализ върху МТ4 платформата на финансовия инструмент, който ще търгуваме. И тъй като почти всички сделки се осъществяват на минутните графики, важно е това, което виждаме на МТ4, да съответства на бинарната платформа.

В този смисъл, ако доставчиците на двете платформи са различни, съществува реален риск от разминаване – съответно от загуба. Това е много важно, особено за колегите, които тепърва възнамеряват към класическия спот трейдинг да прибавят и търговия с бинарни опции. А, както знаете, всеки, който се записва за моя курс, наред с достъпа до материалите в него получава и файловете от видео курса “Прайс екшън стратегията при бинарни опции”. 

И най-новото

 

ETX Capital вече предлага и търговия с най-популярната криптовалута – Биткойн. Това е уникална възможност да се печели от движението на цената, без да се притежава физически актива. По същия начин, по който се търгуват традиционните валути. И всичко това през FCA регулиран брокер. Вълнуващо, нали!

Заключителни доводи

Но да не прекалявам. Както виждате, аз въобще не отварям дума за едно от най-важните условия, на което трябва да отговаря един форекс брокер: графиката му да е синхронизирана с New York Close. Толкова съм писал по въпроса, че премам за даденост подобно условие. Но, изглежда, и за това трябва да си напомняме от време на време – поне по нашите географски ширини…

Сега. Темата за форекс брокерите е вечна. Докато съществува валутния пазар ( а то, изглежда, ще е докато свят светува), докато ние търгуваме на него (дай, боже, колкото се може по-дълго), инвестиционните посредници ще бъдат предмет на обсъждане. И независимо дали сме недоволни от тях или им се доверяваме безрезервно, няма как да минем без услугите им.

Важно е, докато работим, да не мислим за тях. Да не се съмняваме в коректността им и да нямаме поводи да ги упрекваме за евентуалните ни загуби. Другото би ни причинило безпокойство и напрежение. Но никога не е късно за промяна, нали…

Николай Колев

Професионален форекс трейдър, автор и инструктор. Последовател и популяризатор на Прайс екшън стратегията и автоматизираната търговия.
Николай Колев

You may also like...

2 коментара

 1. Димитър Дойчев каза:

  Здравейте господин Колев! Чувал съм за Вас доста преди да посетя вашия сайт и със задоволство установих че сте от Плевен 🙂 Честно не предполагах, че един от най-добрите трейдъри в България, е мой съгражданин. Имам въпрос относно ETX Capital. Разгледах сайта им и веднага прави впечатление липсата на шарения и професионалния облик! Но не открих инфо за минимален депозит, както и дали поддържат демо на МТ4?

 2. Здравей Митко,

  Благодаря за хубавите думи!
  Бих искал да ти кажа, че в коментара ти има една неточност. Във форекс няма най-добри и най-лоши трейдъри. Тук състезанието не е между нас и другите. Състезаваме се единствено със себе си и това, повярвай ми, е най-трудното състезание…

  Конкретно на въпроса. Условията на ETX Capital London са както на повечето, заслужаващи уважение форекс брокери. Сто евро/паунда/долара за първоначален депозит и възможност за демо търговия в продължение на един месец. С една добавка: дава се възможност за откриване на псевдо демо сметка (която на практика си е демо) без ограничение по отношение на срока. Този вариант е предимство, което не съм срещал при други брокери.

  Успешен трейдинг!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.