Форекс робот – какво, защо, къде, как, колко

Форекс робот - какво, защо, къде, как, колко
Форекс Хоби 2018

Колкото и да си затваряме очите, както и да се опитваме да я игнорираме, темата Форекс робот става все по-актуална. И не, да кажеш, само в средите на професионалните трейдъри. Ентусиасти, отдалечени на светлинни години от форекс маркета, също си пробват късмета. Но тази публикация не е насочена към тях, макар че понякога щастието наистина им се усмихва. Ще се опитам по-скоро да направя кратък обзор на темата, разглеждайки я в светлината на плюсовете и минусите, които автоматизираната търговия носи.

Какво представлява

Какво представлява един форекс робот е въпрос, на който не е трудно да се отговори – с уговорката, че няма да навлизаме в дебрите на програмирането, а гледаме на него като потребители. В общия случай така възприемаме компютъра, телевизора, смартфона и какво ли не още. Точно затова и определението за него звучи принципно и достатъчно обтекаемо:

„Форекс робот наричаме софтуер, съдържащ в алгоритъма си набор от инструкции, позволяващи му да взема самостоятелни решения за откриване, управление и закриване на поръчки, оразмеряване на риска и контрол на сметката“.

Причината да се говори предимно за форекс е, че той се поддава в по-голяма степен на автоматизирана търговия, отколкото останалите финансови инструменти. Няколко са причините за това, но сред най-основните – голямата ликвидност на валутния пазар и фактът, че роботите оперират в по-голямата си част на минутните интервали.

От гледна точка на търгуваните обеми големите международни банки заемат най-сериозен дял от автоматизираната търговия. И тъй като повечето от останалите участници работят предимно с платформата Metatrader4, роботите често се наричат Експертни съветници (Expert Advisers). По-рядко могат да се срещнат като системи за алгоритмична търговия (алго системи). Среща се и съкращението „бот“.

Повечето експертни съветници прилагат в алгоритъма си различни елементи от техническия анализ: следят нива на подкрепа и съпротива, съобразяват се с пълзящите средни, анализират статистически данни от миналото, търсят входни сигнали и т.н… По-голямата част от тях скалпират пазара. Сериозните форекс роботи са в състояние да осъществяват функции по следене на икономически новини и дни с голяма волатилност, и да се съобразяват с тях.

Но каквито и функции да интерпретират, каквито и стратегии да прилагат, основната концепция, която обединява всички роботи, е възможността им да търгуват 100% самостоятелно. Необходима е само първоначална настройка – индивидуална за всеки трейдър и пазар. Разбира се, могат да се намерят експертни съветници, даващи възможност за „по-дълбоко“ конфигуриране.

Защо расте популярността на форекс роботите

Форекс маркетът е много гъвкав по природа, главно поради разнообразните търговски стилове и техники, които могат да бъдат използвани. Пазарът инкорпорира трейдъри с различни нива на компетентност, прилагащи разнообразни стратегии. Няма да е пресилено, ако в наши дни прекараме разделителна линия между трейдърите, разчитащи на класическите методи и такива, прилагащи автоматизирана търговия. Или в най-добрия случаи полуавтоматизирана. И тази линия се очертава като все по-контрастна.

Но на какво се дължи това явление, защо форекс роботите печелят все по-голяма популярност? Отговорът очевидно не е еднозначен и съдържа както обективни, така и чисто психологически моменти (те също впрочем са обективни). И ако започнем с последните, то ясно е, че водещият мотив е желанието за лесна печалба. Аз не случайно избрах точно този епитет. Защото печалбата може да бъде голяма, може да бъде бърза или просто печалба, но всеки е наясно, че няма лесни пари. И ето, разчува се, че съвременното развитие на технологиите позволява да се търгува на валутния пазар с форек робот…

Има ли логика това да се случва и не е ли всичко резултат от човешката (простете!) лакомия? И отговорът, колкото и парадоксално да звучи, е положителен. Или поне отчасти.Но извън психологическия феномен (какво елегантно определение за човешката ненаситност) аз бих очертал две групи фактори.

Първата е от общ характер и е свързана с бума на технологиите.

Свидетели сме на безпрецедентна динамика при технологиите. Буквално всеки ден ни носи известия за нови открития и постижения в приложението им. Във всички области. И в основата на всичко са IT технологиите. В комуникациите, медицината, космоса, промишлеността, социалната сфера… Необходимо ли е да изброяваме. Понякога дори не си даваме сметка колко по-различен беше животът само преди десет години. А тези, които помним много преди това…

Флагмани са няколко мега IT компании, които задават дневния ред на прогреса: Гугъл, Амазон, Фейсбук, Тесла, Майкрософт… Техните основатели и ръководители са визионери с мисъл за бъдещето. Но чувствате ли как неусетно техническият аспект на откритията се измества от философския? Първо, защото изобретенията започват вече да не ни правят впечатление и после – заради въздействието, което оказват върху нас като личности. Върху начина, по който започваме да възприемаме другите и върху формата на комуникация с тях.

Но пред най-големи трудности се изправяме, когато трябва да направим оценка на изкуствения интелект. И не толкова в техническия му аспект, колкото отново във философския. Доколко роботите ще ни заменят (защото в крайна сметка всичко опира до тях) или изместят – по-лошият вариант – в работата и ежедневието ни? Вярно ли ще ставаме все по-малко хора и все повече машини?

И в крайна сметка доколко техническият прогрес е полезен за човечеството? Очевидно идеята е, плюсовете да превишават многократно негативите. Тези дни четох, че вече е възможно да се вкарват мини роботи в кръвоносната система на човека, които да откриват носителите на определени болести и да променят кода им… Ами няма как при това положение сферата, където се превъртат ежедневно най-много пари, да не потърси помощ от техническия гений.

Втората е примерът, който дават големите пазарни участници и отражението му върху поведението на цената.

Всъщност автоматизираната търговия се прилага много отдавна на форекс маркета. Първи бяха, както не е трудно да се предположи, големите банки. За целта те наеха водещи софтуерни специалисти и създадоха специални отдели в банката, призвани да конфигурират алгоритми, с които да атакуват форекс маркета. Но задачата на програмистите не се изчерпва само с това. В екип с банковите дилъри, софтуерът трябва непрекъснато да се донастройва според капризите на пазарния сантимент.

Скоро след това в мрежата се появиха и форекс роботи, конструирани от индивидуални софтуеристи и такива, рожба на IT колективи. В интерес на истината трябва да се каже, че повечето от тях си бяха чиста измама. И не за друго, а просто защото нямаше натрупан опит; разработките нямаше върху какво да стъпят, пък и не бяха изпитани във времето.

Но доста вода изтече от тогава. Ако в началото се казваше, че роботизираната търговия заема 2-3 % от световния паричен обем, сега се твърди, че количествата надвишават 40 %. И продължават да растат. Многократно се увеличи от тогава и предлагането на форекс роботи за ритейл трейдъри. И вече не може с лека ръка да се отсече: всичко е скам. Защото с времето разработчиците натрупаха опит. И не само. Вече всеки, който купува форекс робот, иска потвърждение за резултатите му. Разбира се, тези резултати също могат да се манипулират. Но има и начини това да се демаскира.

Сега. Да се твърди, че да се търгува успешно с помощта на форекс робот е неимоверно лесно, ще бъде най-малкото безотговорно. Не е лесно дори да се избере подходящия експертен съветник. Не е тайна, че и сега преобладаващото мнозинство форекс роботи са негодни. На всичко отгоре, един робот може да е успешен за едни и несполучлив за други. Много фактори оказват влияние върху процеса: опит като класически трейдър, компютърна грамотност, психологически портрет и т.н… Но че съвсем не малка част индивидуални трейдъри търгуват успешно с тяхна помощ, е вън от всякакво съмнение.

Как се прилагат форекс роботите

Вече споменах за това. Начинът на прилагане на един форекс робот е в пряка зависимост от опита на конкретния трейдър. Под „опит“ тук имам предвид не само уменията за откриване и управление на сделка, но и психическата му устойчивост, и най-вече – познанията му относно процесите, които стоят в основата на пазарната волатилност.

Едно от най-притегателните качества на форекс робота е, че може да работи без човешка намеса. Това принципно е вярно, но камара условия трябва да бъдат изпълнени, за да се принуди алгоритъмът да работи успешно. Тук ще си позволя да цитирам част от мнението на колега, което той сподели като коментар:

„Във времето, когато се говори от години за високочестотна търговия /HFT EA/, роботи от този калибър са ежедневие. Както казвате, нета бъка от тях и въпросът е не дали да се използват ЕА, а къде – в зависимост от условията, предлагани от брокера, с когото работите, как – в зависимост от системата, която експлоатират/изпълняват и колко – защото няма 100% натоварено нещо, което да работи непрекъснато 24/7. Освен това движенията не са това, което бяха и отложените поръчки са 100% елиминирани като точност на изпълнение от брокерите. Така че малко странична автоматизирана помощ никога не е излишна . И обратната страна на нещата – роботите са опасни за тези които не знаят какво правят, което не значи че трябва да не се използват“.

Да спрем до тук по тази точка. Аз се надявам в бъдеще да се върнем отново към нея, като разгледаме всеки аспект по отделно, в зависимост от разглежданата тема.

Колко струват

В крайна сметка нещата винаги опират до пари. Би трябвало цената на даден форекс робот да е функция на вложения ресурс в него: пазарен опит, софтуерни възможности, брой членове на разработващия колектив, количество отработени часове и т.н… Отделно от това в нея трябва да се калкулира успеваемостта на крайния продукт. И според мен, това трябва да е основният мотив при ценообразуването. Защото не винаги най-скъпият и най-рекламираният продукт е най-успешен.

Ако човек се зарови в мрежата, няма да открие нищо по-различно от това на Женския пазар: всеки хвали стоката си. Но!!! Слава богу, вече се намират достатъчно надеждни способи за проверка и доказване работоспособността и успеваемостта на роботите. И това не са ексел таблици, които всеки може да попълни както си иска, или снимки от монитора, които с малко фотошоп могат да изобразят най-печелившите графики.

Има вече сайтове, които правят връзка на живо с Мета трейдър акаунтите и които са в състояние да представят цялата история на сметката. Някой би казал, че и това може да се фалшифицира. Така е, но за това е измислена верификацията. Освен това въпросните системи дават възможност да се следи проявлението на даден форекс робот абсолютно на живо – стига доставчикът му да е готов да го позволи.

Аз се надявам в бъдеще да покажа тази опция на страниците на Форекс Хоби. Това, разбира се, несъмнено ще бъде свързано с конкретен Експертен съветник. Колкото до цените в абсолютни измерения, палитрата е изключително пъстра. Ако за долна граница приемем стойностите около 100 долара, от горна страна цените не търпят ограничения. И, ако сте решили да инвестирате в скъп форекс робот – разчитайки, че ще се изплати бързо, – бъдете готови да се разделите със сума от порядъка на няколко хиляди долара…

За зложелателите

Тук си струва да отбележа още нещо. В мрежата ще срещнете диаметрално противоположни мнения за форекс роботите. Всеки с повече опит в интернет е наясно, че това е неизбежно. Тези, които ги хвалят, искат да споделят успеха си. Няма да говоря за тях. Повече внимание заслужават отрицателите. Тях бих разделил на две групи.

Едните, пробвали – без особен опит на форекс маркета, но подмамени от лесната печалба – и съвсем естествено загубили, пишат където сварят, че всичко е измама. Другите, скептици по природа, от всичко прочетено ще извлекат само негативните коментари, за да морализаторстват и злорадстват.

Но не се ли сблъскваме с този феномен и при класическия трейдинг? Всеки, който от известно време е на пазара, постоянно чете, чува и вижда отрицателни мнения. Но каква е гаранцията, че този, който пише, прилага стратегията си правилно, че е емоционално стабилен, че е натрупал опит? Да не казвам пък аз с какво се сблъсквам, ако, не дай боже, се изтърва да похваля покера…

Това важи в същата степен и за форекс роботите. Това важи впрочем за всяка човешка дейност. В интернет всеки може да си пише всичко. В статията си „Колко и каква информация е необходима, за да търгуваме на форекс“ аз казвам, че трябва да сме съоръжени с информационни филтри, когато проучваме даден въпрос в мрежата. А в конкретния случай, ясно е, че всеки, който се е опарил от форекс трейдинга ще е негативно настроен. И никога няма да му дойде на ум, че вината  най-вероятно е в него…

Темата очевидно е необятна. Точно по тази причина аз не си поставям за цел да я изчерпя. Напротив. Искреното ми намерение е в поредица от публикации да погледна на нея от различни ъгли, да представя различни гледни точки и в крайна сметка – да осигуря повече информация по въпроса. Защото, искаме или не, сферата е актуална и ние не бива да си заравяме главата в пясъка. Поне що се отнася до осведомеността…

Николай Колев

Професионален форекс трейдър, автор и инструктор. Последовател и популяризатор на Прайс екшън стратегията и автоматизираната търговия.
Николай Колев

You may also like...

5 коментара

 1. .Валерий Велчев каза:

  Преди да купя робота Steam може ли … 4 въпроса:
  1. Любимият ви брокер ЕТХ Капитал спират ли в събота, неделя и по празниците?
  2. Имат ли CFD-та на криптовалути?
  3. С какво са по-добри от Адмирал Маркет, които ползвам?
  4. Да препоръчате как да направя настройките на Steam за да ми е лесно в живота?

 2. Здравей Валерий,

  Отговарям на четирите ти въпроса в реда, в който си ги задал:

  1. ЕТХ Капитал не работят в събота и неделя. За всеки празник изпращат имейл, с който съобщават кои финансови инструменти в какъв режим могат да се търгуват. Обикновено форекс маркета остава да работи.
  2. Да.
  3. Нямам навика да отричам избора на другите. Това се отнася както за брокерите, така и за стратегиите за търговия. А специално за Адмирал Маркет никога на съм казал, нито ще кажа нещо лошо. Аз самият познавам ръководството, препоръчал съм ги на много колеги и не виждам смисъл ти да се отказваш от тях. С две думи: добър брокер са.
  4. По отношение на Forex Steam на този етап бих могъл да помогна само с първоначалните настройки. Колкото до фините – специфичните в работата – надявам се да съм в състояние да го правя след няколко месеца.

  Поздрави!

 3. Слава каза:

  Г-н,Колев,благодаря Ви за мъдрите и практични съвети,които ми помогнаха да се чувствам вече като бъдещ добър трейдър. Най-вече за изграждането на това великолепно качество – търпението.Качество така необходимо навсякъде в живота. Започнах от лятото на 2016 г. изключително по пътя на самообразованието и оскъдната литература да изучавам FOREX пазара. Наясно съм с понятията и съдържанието на фин.пазар.Но ми липсваше пътя,стратегията,която да ми даде увереност за наистина успешна търговия. И наистина Вие ми я дадохте.Благодаря Ви! С интерес и внимание се запознах с материала за Бинарните опции. Към тях ще се обърна след като практикувам Прайс Екшън още малко време,за да придобия необходимата рутина

 4. .Валерий Велчев каза:

  Как да си настроя роботчето Стиймчо?
  Благодаря за ясните отговори и за спестеното време, но ако може … и някакви напътствия за настройките на ForexSteam…
  В деветия месец съм във форекса и ми е голяма мъгла. А вече и данъци имам за плащане…

 5. Здравей Валерий,

  Първо, поздравления за покупката на робота!
  Все още нямам достатъчно опит, че да давам задълбочени съвети. затова нека в началото се придържаме към фабричните настройки. С времето, надявам се, ще обменяме опит. Но ти ме караш да се замисля за нещо друго. Тъй като вече и други курсисти го закупиха, може би ще е удачно в курса да отворим нова тема, специално за роботите и техните настройки.

  И не бързай с данъците. Има време 🙂

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

0 Shares
Tweet
Pin
Share
+1