Формирайте емоционална гъвкавост във форекс

Нека разгледаме един пример от форекс. Трима трейдъри откриват една и съща позиция и тримата губят сделката. Първият се обезкуражава, проклина пазара и се отказва да търгува до края на месеца. Вторият реагира с разочрование, заклева се да си върне парите обратно, търгува агресивно и губи куп пари. Третият трейдър прави анализ на загубата, проверява къде се е отклонил от стратегията си, изчаква по-добра възможност, открива нова позиция и в края на краищата изкарва месеца на печалба.

Каква е разликата между тези трима форекс трейдъри? Психологическата наука я дефинира като гъвкавост: способността да се поддържа висока степен на функционалност пред лицето на осезателен стрес. Гъвкавата личност например е в състояние да загуби работата си и въпреки това да изпълнява добре семейните си задължения и да се организира подходящо за търсенето на нова работа. Когато някой загуби гъвкавостта си, той изпада в състоянието на разстроения от загубата на работата си индивид. Това взаимодейства с други области от живота и затруднява намирането на нови възможности.

Главната причина много хора да губят гъвкавостта си е, че възприемат негативните случки твърде лично. Част от себеуважението им е свързано с индивидуалните им постижения. Когато нещата вървят по план, те се чувстват добре. Но когато нещо им препречи пътя, те се обезкуражават и разочароват. Вместо да посрещнат директно и конструктивно опасността, те реагират емоционално.

Оцеляват тези, които имат визия и цел.

Когато трябва да експериментираме нов сигнал за откриване на позиция във форекс, препоръчително е да го правим с по-малък от възприетия риск. Не трябва да забравяме, че в този случай вероятността да загубим е по-голяма. В случая не е важно как ще се отрази резултатът от сделката върху акаунта ни. Ако се убедим, че сигналът е стойностен и можем успешно да го включим в стратегията си, лесно е впоследствие да го прилагаме с нормалния си риск. С други думи, при определяне обема на поръчката психологическата гъвкавост определя нейния обем. Т.е. “ Как ще се чувствам, ако стопа ми бъде ударен?” диктува поведението ми при определяне на риска. Можем да гледаме на това като на гранична стойност на склонността ни към риск. Ключът е да познаваме себе си и по-специално – границите на нашата гъвкавост.

Печелившите форекс трейдъри успяват да формират своята емционална гъвкавост във времето и да се приспособяват към стреса, който в определен момент би могъл да ги завладее. Дайте си сметка, че малият обем, който заложихме в горния пример, би бил твърде голям в началото на кариерата ни. Сега той е без значение по отношение на емоционалната ни стабилност. Опитът изгражда адаптивност – да сме в състояние да се справяме с необичайни ситуации с висока степен на гъвкавост.

Когато овладяваме дадено ниво на предизивикателство, ние формираме емоционална гъвкавост за следващото ниво.

Най-ефективният начин да изградим емоционална гъвкавост е, да преминем многократно през нормалните за форекс загуби и да се убедим, че сме в състояние да ги преодоляваме. А за това е необходимо време. Нашите загуби ни дават възможност да постигнем дълбока емоционална убеденост, че сме в състояние да ги преодоляваме и вървим напред. Този, който е преодолял много неприятности в живота си и е продължавал отново и отново, придобива увереността, че е в състояние да се крепи здраво на краката си почти във всяка ситуация. Форекс трейдърът, който претърпява от време на време загуби и който в крайна сметка не спира да печели, знае, че няма защо да се страхува в периодите на естествени спадове.

Предизвикателството пред нас, като форекс трейдъри, е не само да поддържаме високо ниво на емоционална гъвкавост, но и да се подготвяме за още по-стресови ситуации.

Струва си, при определяне обема на дадена позиция, да се опитаме да визуализираме евентуално най-лошия сценарий на развитие на поръчката. И да си представим как бихме се чувствали при реализирането му. И нещо още по-важно: да си представим какви биха били нашите действия при следващата сделка, като следствие от същото това неблагоприятно развитие на нещата. С други думи, мислено да изрепетираме емоционалната си гъвкавост, която искаме да култивираме. Можем да мислим за това, като за изпълнение на роля, превъплъщавайки се в личност с висока степен на емоционална гъвкавост. Колкото повече репетираме тази роля, толкова повече тя става част от нас. Ако перифразираме Ницше, ние постигаме величие, превъплъщавайки се в своя идеал.

Търгувайки на форекс маркета, ние работим върху себе си. Всяка печалба е възможност да преодоляваме алчността и самоувереността си. Всяка загуба е възможност да формираме емоционалната си гъвкавост.

Внимание! Емосионална гъвкавост не означава, че трябва да скачаме на пазара отново и отново след губеща сделка. Емоционално гъвкав форекс трейдър наричаме този, който е в състояние да поддържа емоционално равновесие след естествена, очаквана загуба. Когато губите емоционалната си гъвкавост, вие се вторачвате назад във времето и мислите по-скоро за последната загубена сделка, отколкото за новите предизвикателства. Емоционално гъвкавият форекс трейдър остава про-активен, дори пред лицето на загубата. В тези случаи той по-скоро е готов да преустанови търговията за известно време, да препрочете отново форекс плана си и анализира загубите, т.е. да се върне към основите на стратегията си.

Ако попитате някой форекс трейдър как се справя на пазара и той ви отговори със сума в долари, знайте, че има проблем. Опитните трейдъри мислят и говорят за своите резултати в проценти, не в абсолютни суми. Ако оценявате резултатите си във форекс в числа, трудно ще ви бъде да повишите нивото на риска си. Свикнете да гледате на реализацията си в проценти и ще станете по-емоционално гъвкав.

* Статията е интерпретация на идеи от американския психолог Брет Стийнбъргър, приложени към форекс пазара.

Ако тази статия ви е харесала, моля да го потвърдите с натискане на бутона “Харесва ми!” и да я споделите с приятели ! Харесайте и страницата ни във фейсбук!

Пълна информация за всички аспекти на търговията във Форекс посредством Прайс екшън стратегията можете да откриете в книгата ми “Как да печелим на валутните пазари в свободното си време”. Тук можете да се запознаете със съдържанието й.

Ако искате да усъвършенствате уменията си за търговия на форекс маркета посредством Прайс екшън стратегията, запишете се в курса за обучение Форекс Фаворит.

Всички мнения и коментари са добре дошли!

Николай Колев

Професионален форекс трейдър, автор и инструктор. Последовател и популяризатор на Прайс екшън стратегията и автоматизираната търговия.
Николай Колев

You may also like...

2 коментара

 1. Кирил каза:

  Здравейте,
  попаднах на тази статия, след като бях прочел вашата книга. В книгата съветвате да се изчислява риска в абсолютна стойност т.е. колко реално бихме загубили (или спечелили) от всяка сделка. Тук в тази статия, казвате, че опитните трейдъри говорят в проценти. Лично моето мнение е, че ако имаме изградена стратегия, тя може да ни върши работа при сделка с обем 0.01 лота, но и при сделка с обем 10 лота. Т.е. – става дума за проценти.
  Друг е въпроса, че ние сме устроени да мислим в абсолютна стойност и трябва емоционално да се владеем, за да търгуваме еднакво както 0.01 лота, така и 10 лота.

 2. Цветан каза:

  Здравейте Г-н Колев и за много години, дани и щастлива новата 2019 г. Както се казва в суровачката за много плод в градина, преведено на наш език, много печалби в тази година. Прочетох с вного голям интерес вашите статии, те ми допадат. Впечатленията ми са следните от валутния пазар, как Сарафите /Трейдърите/ реагират на това.
  Първо – Логически решения, Навик и интуиция
  Второ – Думата Трейдър има ли аналог в българския език.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.