Колко и каква информация е необходима, за да търгуваме на форекс

Колко и каква информация е необходима, за да търгуваме на форекс
Форекс Хоби 2017

Може да харесате още...

3 Отговори

 1. Абсолютно сте прав. Цената съдържа цялата информация. Да оставим това, че пазарът е според мен продукт на общественото съзнание, което е по-висша форма на субективното съзнание и го „управлява“. Често пъти графиката показва доста „изнервено“ поведение на някои маркетмейкъри, което ги кара да се съобразяват искат или не искат с борсовата тълпа. Така че новините манипулират, но до някъде. Лично аз спазвам принципа на върбата: Ако духа вятър, огъни се. Като спре, изправи се. Ако се правиш на дъб, а не си в гора, може и да се пречупиш.

 2. Димитър Янев каза:

  Да напълно съм съгласен, че със следване на „новините“ по трейдърските сайтове само губи човек времето, а след това и финансовите си средства.
  Моят личен опит в попрището на пазарите е точно доказателство на така написаната статия. Отначало опитвайки се да следвам фундаменталният анализ (разбирайте прекарване на време да се четата разни странно изглеждащи по един и същ наичн „новини“ загубих години без да постигна и крачка напред. Добре, че все пак го правех на демо сметки. След това оставих фундаменталният анализ и се опитах просто да предугажадам посоката, като непрекъснато се връщаха назад и търсех подобни конфигурации от барове, които да съвпадат с настоящите към момента (такава ми беше стратегията). Това като, че ли даде някакъв резултат и за кратко имах успех, но след това отново се върнах в нищото. И така до един момент, в който си казах стоп така не става. И отново се отдадох на четене на книги, стратегии и т.н. материали за поведение на пазарите. Месец по-късно открих „ФOРЕКС ХОБИ“ и книгата за прайс екшън стратегията. До тук съм прочел книгата няколко пъти и дори изградих един помощник за откриване на позиции и дневник на търговията, който ще представя скоро тук само да го доусъвършенствам още малко.
  Та от както се опитвам да следвам прайс екшън стратегията (за сега само в обучителен режим) нещата взеха да се изясняват, не губя толкова много време и чисто душевно се поуспокоих. А за това мога само да благодаря на Николай Колев!

 3. Dobromir Daskalov каза:

  Здравейте! Отдавна не съм писал тук, но сега се изкуших да дам моето мнение по въпроса за търгуване на новините, защото през последните два месеца се концентрирах именно върху размисли, страсти и тестове относно дилемата: Може ли да се търгуват икономическите новини изцяло технически, без намесата на каквито и да е фундаментални анализи? Според мен и моите тестове до момента – би могло, ето как: Около пет минути преди оповестяване на съответните данни поставяме два ордера от двете страни на цената (на около 15 пипа) съответно един за покупка и един за продажба. По този начин ние изначално вече елиминираме въпросителните в каква посока ще поеме цената и как участниците ще анализират данните, ще има ли изненади, ще надделее ли фундаментът и т.н. и т.н. Тук всеки трейдър с опит и рутина веднага ще каже: да, но при излизане на новината цената може да направи движения „нагоре-надолу“ и естествено ще бъде абсолютно прав. Ето защо моята стратегия е следната – веднага след като цената отвори един от двата ордера на секундата слагам стоп на нивото на отваряне, т.е. „нулирам“ позицията в случай че цената се върне обратно. Ако това се случи и съм затворен на „нула“, отново слагам нов ордер в същата посока, в която първоначално пазарът ме е отворил (другият в другата посока си стои неотворен). И отново не ни интересува какво ще се случи – дали пазарът ще реши да обърне и да тръгне в другата посока, дали ще реши да продължи в същата или волатилността ще спадне и първоначалният заряд ще се изчерпи (в този случай ордерите просто се изтриват), ние вече сме се качили на спасителната лодка. А както често се случва – при новини за кратко време цената прави големи движения и след като ние сме в пазара и сме „нулирали“ стопа, можем да вземем каквото ни се дава и то за кратко време. Уърст скейз – И двете позиции биват отворени без да успеем да нулираме първата – до момента от доста много сделки ми се е случвало сравнително рядко – около 3-4 пъти от около 35 сделки, във всички останали съм имал предостатъчно време да „заздравя защитата“. Ако хванем такъв „грешен сигнал“, не ни остава друго, освен да си вземем загубата от около 30-40 пипа или да се опитаме да използваме временното засилване на волатилността (ако все още го има) за известна компенсация по същия начин с ново позициониране на две чакащи поръчки. Резултатът ми до момента е + 50 % от първоначалното салдо, но все още не съм имал случай на гяп или други нестандартни ситуации, които биха могли да намалят положителния ефект. Продължавам да тествам идеята, успех на всички!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.