Колко процента от форекс трейдърите са печеливши

Колко процента от форекс трейдърите са печеливши
Форекс Хоби 2017

Може да харесате още...

16 Отговори

 1. Svetlana каза:

  Страхотен сте г-н Колев!За мен е удоволствие да чета каквото и да е написано от Вас!Добре ,че Ви намерих !Всъщност това беше може би преди две години ,когато се записах за курса,но ето че не съм Ви благодарила.Сега го правя от все сърце.В оня момент ,когато се бях оплела достатъчно от „информация“ и графиките ми приличаха по скоро на увеселителен парк от индикатори попаднах на Вас.Сега всичко е чисто и спокойно ….Благодаря!

 2. От фейсбук: Като брой хора много е вероятно печелившите да са повече. Край една акула се въртят много малки рибки, които също засищат глада си.

 3. Мирчо Мирчев каза:

  От фейсбук: Мерси много за развенчания мит! Все пак аз се бях вързал не на 5, а на 1 процент и просто си мислех, че аз трябва да съм там, но сега вече определено се диша по леко

 4. Иван каза:

  Печелившите трейдъри на форекс маркета са не по-малко от 30% – Това са странни шеги! Няма нищо общо с действителността.

 5. Иван каза:

  Г-н Колев , Форекс е интелектуално предизвикателство за финансово грамотни хора ( които са около 1% ). А от тях, успяват също толкова, около 1 % . Защо? Защото, изисква много време, упорит труд, и както споменах, висок интелект. С други думи, „НЕ Е ЗА ВСЕКИ“ !!! Съжалявам ако съм разочаровал някой!

 6. В отговор на предходните два коментара на Иван:

  Интересно от името на коя действителност говорите. Форекс маркетът е необятна територия и да се оценява чрез погледа на една единствена личност е твърде субективен подход. Затова трябва да се обосноваваме с факти.

  Аз нямам статистически данни какъв процент от населението са финансово грамотни. Нито и колко от тях търгуват на форекс маркета. Очевидно вие имате, макар че не цитирате източници. Но нима мислите, че тези 1% финансово грамотни са по-умни от останалите 99%? Или пък че 99% от финансово грамотните не търгуват, защото са глупави?

  Но в крайна сметка не става въпрос за това. Статията коментира единствено въпроса колко от трейдърите са печеливши. И без да твърдя, че форекс е за всеки, цитирам и давам линк към действителни статистически данни. Останалото са натрупани във времето разочарования и инсинуации…

 7. Росимир Матеев каза:

  Статията е подвеждаща. Резултатите от изследването също подвеждат. Истината е друга – ако ги нямаше разходите за брокерите, статистически във всеки един момент от време трябваше да има около 50% акаунти на печалба и 50% на загуба. При това забележете – моето твърдение е вярно дори и при напълно случайни сделки на трейдерите. Самият факт, че съотношението е влошено в посока завишаване на губещите акаунти за сметка на печелившите говори за това колко силно влияят разходите за брокера върху крайния резултат.

  Въпросът обаче е друг – не колко трейдери в даден момент от време са печеливши дори и при случайна игра, а каква е вероятноста един единствен трейдер да играе дългосрочно, и въпреки това да остане печеливш. На този въпрос отговора е плачевен – вероятноста е НИЩОЖНА, поради простата причина, че разходите за брокера средностатистически изсмукват неговия акаунт до момента на фалита. Статистиката обаче не се променя от това, защото напускането на един фалирал трейдер веднага се компенсира от нови попълнения ПИШМАН-ТРЕЙДЕРИ.

  Та вярната статистика според мене е следната:
  1. Да, във всеки един момент от време около 30% от НЕФАЛИРАЛИТЕ ТРЕЙДЕРИ са на печалба, но това е само временно.
  2. Реално фалирват 99% от всички трейдери, които някога са се пробвали, но тяхното място се попълва от нови и нови кандидат-милионери.

 8. Росимир Матеев каза:

  Аз съм един от тези трейдери, които статистиката ги отчита като ПЕЧЕЛИВШИ АКАУНТИ. Имам такива в няколко брокера, но на практика почти не правя сделки от 10 години, защото ясно осъзнах, че ако търгувам интензивно, ще загубя акаунтите. Междувременно хиляди други пишман-трейдери са преминали през тези брокери и са фалирали, в резултат на което техните акаунти СА ИЗХВЪРЛЕНИ ОТ СТАТИСТИКАТА, която изглежда толкова красива в статията по-горе.

 9. Росимир Матеев каза:

  Забравих да кажа – аз съм бивш собственик на брокера СТС Финанс, който след това беше продаден от мене на Иво Прокопиев и в момента се нарича Bulbrokers. Та искам да кажа, че написаното от мене не е лъжа, а се базира на няколко години наблюдения върху търговията по хиляди реални клиентски акаунти.

 10. Господин Матеев, съгласен съм с извода ви, че много кандидати за слава се отказват бързо и отпадат от пазара. Но те отпадат именно, защото са губещи и няма как статистиката да ги отчете като печеливши. А и статистиката, която привеждам по-горе съвсем не е моментна снимка.

  От трите ви коментара става ясно, че опитът ви основно е извън валутния пазар. Специално на форекс маркета разходите за брокера са нищожни в сравнение с обема на позицията. И колкото този обем е по-голям, толкова тези разходи стават пренебрежимо малки. А повечето ви аргументи се основават точно на разходите за брокерите.

 11. Росимир Матеев каза:

  Разходите за брокера (спред, слипейдж и т.н.) променят нулевото математическо очакване на случайно играещите трейдери в ОТРИЦАТЕЛНО така, както го променя на отрицателно и допълнителната нула на рулетката в казиното. При това положение колкото по-много позиции отваря трейдера, толкова по-големи загуби се натрупват от това отрицателно математическо очакване. В статистически план EQUITY-то представлява една права, наклонена надолу, а реалните акаунти на трейдерите по случаен начин се колебаят около тази права, но задължително КЛОНЯТ КЪМ НУЛАТА, с която рано или късно се срещат.

  За да избяга от това неприятно математическо доказателство трейдера трябва предварително да си разработи стратегия с ПМО (положително математическо очакване) и след това СТРИКТНО ДА Я СПАЗВА, но вие сам знаете колко малко хора го правят това. Повечето не го правят, което означава, че ИГРАЯТ НАПЪЛНО СЛУЧАЙНО, и написаните от мене по-горе статистически изводи се стоварват върху тях с пълна сила.

  При това положение вярната статистика за процента на печелившите трейдери е следната:

  Дългосрочно печеливши са тези трейдери, които ЕДНОВРЕМЕННО ОТГОВАРЯТ НА ВСИЧКИ НАПИСАНИ ПО-ДОЛУ УСЛОВИЯ:
  1. Имат разработена стратегия с ПМО
  2. Тази стратегия е ИЗТЕСТВАНА в исторически план и е ДОКАЗАЛА своето ПМО.
  3. Резултатите от историческите тестове СА ДОСТОВЕРНИ (поне 100-200 сделки)
  4. Това ПМО като размер е поне 2 пъти разходите за брокера
  5. В процеса на реалната търговия стратегията СТРИКТНО СЕ СЛЕДВА, без никакви емоции или отклонения от нейните правила.
  6. Капитала (броя на лотовете) също се определя по някакъв СТРОГ МАТЕМАТИЧЕСКИ КРИТЕРИЙ, като например някоя от вариациите на OPTIMAL F.
  7. Избраният за търговия брокер е ЧЕСТЕН и ПОЧТЕН
  8. Има и още подробности, но те са по-маловажни.

  На фона на написаното до момента, в която аз съм дълбоко убеден, мога да задам въпроса „Нима наистина 30% от трейдерите го осъзнават това и стриктно го спазват?“. Отговорът е „по-скоро не“, което автоматично означава, че болшинството от трейдерите играят НАПЪЛНО СЛУЧАЙНО, и следователно са подложени на вредното влияние на ОТРИЦАТЕЛНОТО МАТЕМАТИЧЕСКО ОЧАКВАНЕ, предопределено от разходите за брокера.

 12. Росимир Матеев каза:

  Когато един човек си позволи да играе каквато и да било игра с ОТРИЦАТЕЛНО МАТЕМАТИЧЕСКО ОЧАКВАНЕ, то тогава той всъщност играе ХАЗАРТ. Тоест надява се СЛУЧАЙНОСТА да го направи богат.

  Когато един човек НЕ ЗНАЕ дали неговото математическо очакване е положително или отрицателно, то тогава той също играе на ХАЗАРТ и също се надява случайноста да го направи богат.

  И последно – когато един човек е изпаднал в САМОЗАБЛУДА, че му помага някакво шесто чувство или някаква интуиция, то тогава той също играе на ХАЗАРТ. И аз съм склонен да си мисля, че 99% от всички трейдери попадат в едно от тези 3 определения, тоест те играят ХАЗАРТ, без да го осъзнават това.

  Постоянно и дългосрочно печелившите трейдери трябва да ги търсим в останалия 1% от хората – тоест това са ОСЪЗНАЛИТЕ СЕ ТРЕЙДЕРИ, които са на ти с математиката и с теорията на вероятностите, и които вече са си разработили и изтествали ДОСТОВЕРНА ПЕЧЕЛИВША СТРАТЕГИЯ С ПМО, и освен това СТРИКТНО Я СЛЕДВАТ.

 13. Съгласен съм напълно с доводите ви. По всичките точки, които сте изброил, съм писал много статии, като за някои от тях съм създал отделни рубрики в блога си. И във всички тях съм застъпвал тезата, която и вие описвате. Но това по никакъв начин не оборва посочената статистика.

  Ако ви е направило впечатление, в статията аз задавам въпроса „Тези, които търгуват със суми от порядъка на няколко стотин хиляди долара“ дали биха продължили да търгуват на загуба. Очевидно става въпрос за „осъзналите се трейдъри“, както казвате вие. Но дали те са 1, 5 или 30 процента, трябва да се докаже. В противен случай, да се настоява за определен процент чисто епирично, е, извинете, несериозно. Аз все още никъде не съм видял доказателство, че печелвившите трейдъри са 5%. Вие твърдите, че са 1%. Ясно е, че пълно реално изследване няма как да се направи. Аз прилагам резултатите на авторитетно издание. При това, забележете, целта на изследването не е това, за което спорим. То представя състоянието на водещите американски брокери и броя акаунти на всеки един към определен момент. Докато някой не представи подобно доказателство за тезата си, ще трябва да приеме горните резултати.

  В заключение. Благодарности за компетентното мнение, подкрепено с (все пак емпирични) аргументи! Рядко се случва колега да защитава тезата си, освен с изрази като „това е така, защото е така“ или „защото всички казват, че е така“. Бих се радвал да дискутираме и други теми, при които, защо не, и да сме със сходни мнения.

 14. Георги Георгиев каза:

  След прочитане на статията и коментарите, които я следват, за мен най-полезното се намира в коментара на Росимир Матеев с 8-те точки. Данните са от Q4 на 2011 и Q1 на 2012, така че не могат да бъдат сметнати за меродавни. Неслучайно г-н Матеев в по-ранен коментар прави вметка за „survivorship bias“. Спорът дали са 1%, 5% или 30% e напълно излишен. По-важното е как всеки един от нас може да се включи в този процент. Благодарности на автора и г-н Матеев за споделения опит в тази насока.

 15. Иван каза:

  „… Забравих да кажа – аз съм бивш собственик на брокера СТС Финанс, който след това беше продаден от мене на Иво Прокопиев и в момента се нарича Bulbrokers. Та искам да кажа, че написаното от мене не е лъжа, а се базира на няколко години наблюдения върху търговията по хиляди реални клиентски акаунти. … “

  Г-н Матеев, остана да кажете на г-н Колев, колко са били трайно печелившите трейдъри от хилядите в СТС Финанс за времето през което сте били собственик, за да се доближим долу-горе до отговора на въпроса: Колко процента от форекс трейдърите са печеливши?
  Между другото, резултатите и при Вас и при другите БГ брокери, не се различават съществено!

 16. Илия каза:

  Не мислите ли, че докато в казиното нулата променя съотношението на шансовете между печалба/загуба, то разходите на брокера по никакъв начин не влияят на процента на положителното математическо очакване при даден сетъп?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.