ФОРЕКС КАТО ПЕЧЕЛИВШЕ ХОБИ

Може ли да направите форекс печеливше хоби?

Форекс трейдингът е професия за милиони хора по света, но с голям успех може да бъде и странична дейност, интересна и полезна за всички, които имат шанса и удоволствието да се докоснат до него.

Не са малко хората, които отделят от личното си време за любимото занимание, катерят се в планините, колекционират марки, монети и какви ли не причудливи неща, занимават се с фотография, отглеждат цветя, изучават древни езици, тренират йога, играят бридж и още и още… Това, което обединява всички, е любовта и отдадеността към собственото хоби.

Някои от тях постигат завидни успехи в избраната област, а за други хобито дори се превръща в професия. Няма изследване колко от тях се замислят да формират някакъв допълнителен доход от хобито си, но според мен не са никак малко. И съм сигурен, че все повече ще се увеличават.

За разлика от другите видове хоби, при които, за да спечелиш нещо, трябва да се опиташ да продадеш крайния резултат (което, както знаем, никак не е лесно), при форекс ти си директно на пазара. Целта е, започвайки с определена сума, да добавиш към нея принадена стойност. И тук въобще не става дума за някакви астрономически начални инвестиции, най-често се започва със суми от порядъка на  50 до 100 долара.

Нещо повече – можеш да търгуваш в демо вариант без ограничение във времето, докато се почувстваш уверен да участваш с реални суми. Доколко от там нататък ще вдигнеш летвата, зависи само и единствено от теб и от това, доколко сигурен се чувстваш.

В този сайт ще говорим и ще се обучаваме на Форекс. Всяка написана тук дума е изстрадана от мен на пазара. Всяка графика, която ще видите публикувана тук и всеки пример, са свалени от моя монитор. Подходът, който аз прилагам спрямо форекс и спрямо читателите, може да се характеризира с една единствена дума:  минимализъм. Това е и основният принцип за търговия във Форекс, заложен в стратегията, която изповядвам и популяризирам. Казва се Прайс екшън (Price Action).

Предполагам, че някои от вас са виждали графики за търговия форекс маркета. Няма как да не сте останали с впечатление, че изглеждат твърде сложи и претрупани с някакви цветни криви, импулси, числа, параметри и какво ли не още. И те наистина са такива. Това се дължи основно на две причии.

От една страна, много от форекс тейдърите са убедени, че колкото повече помощни инструменти имат върху графиката си, с толкова повече информация ще разполагат за анализ на пазара. Всяка една публикация тук ще ви убеждава в противното и, надявам се, с успех.

Втората причина се крие във факта, че интерпретаторите на форекс (анализатори, специализирани журналисти, ментори в интернет, автори на книги и т.н.) използват колкото се може по–сложни изразни средства, за да анализират пазара, създавайки си по този начин ореол на изключителни специалисти и обвивайки го в мистика.

Помислете си само – към кого са насочени техните анализи? Към професионалните форекс трейдъри? – но те въобще нямат нужда от тях и не ги четат. Към широката публика? – но езика, с който те боравят не е предназначен за нея. Остават начинаещите трейдъри.

Специализирани информационни агенции, телевизии, списания, вестници, сайтове и блогове наливат вода в това информационно море от фундаментални новини и технически анализи.  Горкият начинаещ форекс трейдър! И все пак, защо тогава? Отговорът е: за пари. Основната идея е, щом искаш да се приобщиш към най – големия пазар в света и да печелиш, трябва да инвестираш: в себе си, в литература, в информация.

Последователите на Прайс екшън стратегията във форекс, към които се числя и аз,  са убедени, че ценовата графика носи всичката информация в себе си. Всичко останало е излишно и вредно.

Очевидно, не може да се стане форекс трейдър за един ден. Статия след статия и пример след пример в този сайт ще разкриват тайните и красотата на търговията във Форекс по един ясен, директен и достъпен начин. Правя го, защото искам да развенчая мита за недостъпност и елитарност на Форекс, защото искам да споделя моята страст към този пазар и защото искам начинаещите трейдъри да имат място за споделяне на проблемите си.

Не ви обещавам планини от злато, но ако следвате стратегията, която ще намери място тук, ако сте дисциплинирана и уравновесена личност, ще имате възможността да добавите по някой друг долар в месеца към доходите си и да се наричате гордо „форекс трейдър“.

Пълна информация за всички аспекти на търговията във Форекс посредством Прайс екшън стратегията можете да откриете в книгата ми “Как да печелим на валутните пазари в свободното си време”. Тук можете да се запознаете със съдържанието й.

Ако искате да усъвършенствате уменията си за търговия посредством Прайс екшън стратегията, запишете се в безсрочния онлайн курс за обучение Форекс Фаворит.