Предизвикателството, наречено Форекс

Предизвикателството, наречено Форекс
Форекс Хоби 2017

Може да харесате още...

10 коментара

 1. Васил Андонов каза:

  хахахах…като прочетох края на статията с ръкописния шрифт взех да смея истински и на глас…. Пак ли тези двамата „герои“, те ли изказват мнения. Чули недочули, разбрали-недоразбрали!
  Помня ги от „прощъпулника“ им във вече несъществуващата телевизия EBF, четеха икономическите новини в предаването за форекс търговия на Петър Караиванов. После пак имаха тяхно си икономическо предаваме „Boom and Bust“ по тв „Bulgariq ot air“. Но явно вече от както отидоха в Bloonberg tv работата им порасна много, взеха много да разбират от Форекс пазара. Поздравления ! Адмирации! Така изучиха „нещата“ толкова вече са „навътре “ с материята, че взеха да отричат основните постулати на прайс екшън търговията и да популяризират някакви небивалици. Все едно да отричаш аксиомите и теоремите в математиката! Ами единственото, което им пожелавам е, като „велики разбирачи“ и познавачи на Форекс-а да вземат от някоя банка по няколко милиона кредит, да се пуснат на реалния пазар и да ги видим за колко време ще се Занулят… Ама лошото е, че тези пари после трябва да се връщат обратно на банката, не е на демо сметка, не е лекции да изнасяш или гости в студиото на телевизията да каниш и да дискутираш по ежедневни теми и събития. Когато бурята отмине всички можем да оценим щетите и да коментираме, тарикатлъка е да предвидиш събитията, и да знаеш да се възползваш. Или да бягаш, или да се впуснеш и да „откраднеш“ своето благодарение на таланта и способностите си.
  Пожелавам успех на г-н Колев, ако наистина има такова форекс състезание!!!

 2. Дамян Дамянов каза:

  От фейсбук: Прекрасна идея!

 3. Румен Динчев каза:

  Вече потривам ръце от нетърпение. Ще бъде много интересно.

 4. От фейсбук: Хубава , ползотворна идея. Ефектът от нея за развитието на трейдинга ще бъде ползотворен.

 5. Иванчова каза:

  Идеята е страхотна,но се съмнявам някой да приеме предизвикателството.

 6. Николай Николов каза:

  Здравейте.Колкото е любопитно,толкова и смешно.От 2014г. съм на този пазар.За времето до сега съм разбрал,че всеки който започне да изказва мнения,че големите играчи движат цената с цел да прибират нашите дребни пари,та тези хора са с разбити мечти и илюзий.Не случайно един от тези „големите“ е казал,че финансовите пазари са за тези които знаят какво паравят,а тези които незнаят какво правят,просто пазари ги наказва много жестоко.Мога да говоря още за тези провалени търговци,но просто няма смисъл.
  Относно предизвикателството г-н Колев,наистина ще бъде интересно.Класика срещу фантастика… Но за съжаление не вярвам че някой ще приеме хвърлената ръкавица…

 7. От Фейсбук: Ето и откъса от самата аудио книга – „Митове и реалност за търговията на финансовите пазари“, който предизвика гнева на патриарха на Прайс екшъна в България:
  „Един голям мит от лабиринта на неуспеха избуява върху класическите трейдърски знания. Достатъчно е само да напишете няколко ключови думи в Гугъл и пред вас ще се изсипят безброй източници, от където ще прочетете всичко необходимо за трейдинга. Предлагат се множество безплатни и платени обучения. Изобщо, никак НЕ е трудно човек да се образова и да си въобрази, че е постигнал нужната компетентност, за да печели от пазарите.
  Истината обаче е доста по-различна. Макар и да са принципно верни, традиционните знания за търговия на финансовите пазари НЕ работят. Независимо дали става въпрос за технически индикатори, за вълнова теория, за нива на подкрепа и съпротива, за търговия по тренда или пък срещу него – всички тези знания са популярни и известни, а трейдърите масово ги усвояват и започват да се ползват от тях в своята практическа работа.
  Наивно е обаче да се мисли, че тези традиционни и достъпни знания, могат да донесат дълготраен успех. Както вече казахме, НЕ е възможно всички да печелят на пазара. Големите финансови компании, фондовете и банките НЕ са благотворителни дружества и тяхната цел НЕ е да осигуряват печалби за милионите малки участници на пазара.
  Представете си само за миг един идеален пазар, който реагира точно, както е написано в учебниците. Стига, например, цената до някакво равнище и това е сигурен сигнал за предстоящо повишение. Тогава всички ще започнат да купуват и съвсем скоро ще постигнат печалба. Звучи чудесно, но за съжаление нещата изобщо НЕ се случват по този начин. А и просто НЕ е възможно да се случат. Във всяка една сделка на пазара винаги има две страни и, когато някой купува, има друг, който продава.
  Естествено възниква въпроса – кой би продавал, ако действително има такива сигурни сигнали за покупка. Дали това са хора, които са пропуснали тези уроци или пък са някакви самаряни, които искат да раздават пари на бедните. Нищо подобно, скъпи приятели. Реалността на финансовите пазари е съвършено различна – всеки търгува, за да спечели. Такава е целта както на малките участници, така и на големите играчи. И докато ние, индивидуалните трейдъри, бихме били доволни и на стотина долара печалба, то апетитът на големите играчи е доста по-ненаситен. Затова веднага трябва да си зададем въпроса:
  Кой осигурява печалбите за крупните участници на пазара?
  Може би някой ще си помисли, че те печелят едни от други. Понякога може и така да се случва, но, както е известно от народните мъдрости, гарван гарвану око не вади. Така е и на финансовите пазари. Големите играчи са еднакво информирани, имат едни и същи методи и стратегии и имат достатъчно финансов ресурс да влияят върху цената. Поради тази причина, техните действия НЕ са насочени срещу други от техния калибър, а към стадото от малки участници, които вървят по отъпкания път. Именно това е и основната вреда от класическите знания – създават предвидимо поведение на тълпата от трейдъри, което големите използват за да печелят от тях.
  Нека изрично да го подчертая – търговията на финансовите пазари НЕ е нищо друго освен безмилостно състезание за парите на другите. Това е някаква форма на война, в която жертва падат десетки, стотици, хиляди и дори милиони долари. И в това състезание, в тази безмилостна поредица от сражения участват както професионалисти, така и аматьори. Или иначе казано, пазарът е нещо като дивата природа, където хищниците се хранят с тревопасни.“

 8. От Фейсбук: Много мисли , от всякакъв калибър ми се превъртяха в главата през времето фиксирано между двете публикации. Явно е , че няма конфронтационни противоречия и в двете гледни точки , което е добре и няма да доведе до разрушаване на добрите отношения между двама уважавани и изтъкнати в бранша професионалисти. Единия лансира идеята, за „дуел“, на професионалното поле – за търговия и анализ на сделките тук на живо. Пропуснал ли съм отговора на другия уважаван професионалист? Питам?

 9. От Фейсбук: А колкото до предизвикателството: Не пропадам курсове и затова НЕ намирам за необходимо да се доказвам. Не съм панаирджийска мечка, за да започна да играя, щом някой ми засвири а и вече съм на друг етап в своя трейдинг. Но ако Nikolay си търси предизвикателство, мога да му препоръчам няколко други (по сериозни) варианта:
  – покажи например, че можеш да правиш trading for living. Търгувай публично и изкарвай месечно поне средната заплата за страната;
  – атакувай с реална сметка от 10 000 USD световния рекорд на Лари Уилямс;
  – включи се в официално световно състезание и за една година направи доходност, по-голяма от нашия Тодор Ангелов, който спечели WTI миналата година;
  – предизвикай Александър Николов, който стана победител в единствения засега Форекс дуел в България се опитай да му отнемеш титлата;
  – търгувай на живо като Димо Димов и постигни поне колкото него – 1000% доходност в един търговски ден.

 10. Николай Колев каза:

  Г-н Трашлиев реши да ни спести каквито и да било факти или аргументи. Вместо това предпочете да ни залее с поток от нищо не значещи думи, разчитайки вероятно на… и аз не знам на какво. В краткия откъс, който е привел за подкрепа на тезата си, изтъква „Макар и да са принципно верни, традиционните знания за търговия на финансовите пазари НЕ работят“. В граматиката това се нарича „оскиморон“.

  Ако си направите труда да ги преброите, в този само откъс има 10 „НЕ“-та с главни бикви. Това аз наричам култура на отрицанието. Както и да е… С тази кратка бележка решавам да сложа край и да не се връщам повече към тази тема. Който има уши – да слуша, който има нещо между тях – да мисли!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.