Що е то VPS и как той работи

Що е то VPS и как той работи

Когато преди време започнах да търгувам с форекс роботи, не бях убеден, че ще ми се наложи да го правя с помощта на VPS. Не че не знаех какво представляват и за какво служат, но първо, все още не си давах сметка за предимствата им, и после – намирах ги за излишен лукс, в смисъл на разход. Много скоро реалността ме опроверга. И отново, за кой ли път, бях изправен пред необходимостта да правя проучване за нещо ново и непознато за мен. С редовете по-долу искам да бъда поне малко полезен на колегите, които вече търгуват – или възнамеряват да го правят – с форекс роботи, но по една или друга причина не ползват VPS.

Цената

Противно на възприетия подход за цената да се говори накрая, аз ще започна точно с нея. Правя го, защото знам, че тя е един от основните възпиращи мотиви предвид това, че трябва да се заплаща ежемесечно. Може би все пак трябва да направя уточнението, че говорим за колеги, които търгуват (или възнамеряват да го правят) сериозно, а не за тези, които самоцелно се забавляват с демо акаунт. Работата е там, че, ако искаш да изпробваш възможностите на даден форекс робот, трябва да му дадеш възможност да търгува денонощно. Което означава, че или трябва да му осигуриш денонощно работещ компютър, или да го включиш на VPS.

Та когато се говори за цена на VPS, се има предвид месечната такса, която се дължи за ползването му. Най-популярните реклами я фиксират в порядъка на десетина долара. Аз твърдя, че може да се намери и по-евтино. В края на тази публикация ще споделя VPS доставчика, който аз ползвам и проверявайки го, ще се убедите, че това е постижимо в рамките на цената на една бира. Но да се говори за цена на продукт, без да се уточнят ползите от него, най-малко не е продуктивно.

Какво представлява VPS

Ще го преведем като Личен виртуален сървър (Virtual Private Server). VPS без съмнение е облачна услуга, която се ползва от различни клонове на бизнеса, но ние ще я разгледаме от гледна точка на ползите, която тя носи за форекс трейдърите. И по-специално на тези, които търгуват с форекс роботи. Но защо постоянно уточнявам, че това е полезен вариант за форекс роботите? Когато търгуваме по класическия начин, ние на практика търгуваме от сървъра на форекс брокера. От личния си компютър само задаваме параметрите на поръчката, кога да се стартира и кога да се изключи. Веднъж стартирана без дефинирани параметри за изход (Take Profit или Stop Loss), тя би се развивала независимо дали компютърът ни е включен или не.

На практика VPS дублира компютъра ни. И тъй като форекс роботът пък замества нас самите, от нас отпадат задълженията денонощно да следим пазара, да се колебаем условията подходящи ли са за откриване на позиция и т.н… Нещо повече. Вече не се вълнуваме, че токът е спрял или че интернет е отпаднал. От което следва основното предимство на VPS – 24-часова непрекъсната работа.

Как работи VPS

Ето една принципна блокова схема. Която обяснява нагледно как действа VPS:

Без да обяснявам очевидното, ще ви заостря вниманието, че ЕА1, ЕА2… ЕАn са броят на включените форекс роботи към VPS. Тук картинката не обяснява на колко акаунта са включени те. Нормално човек търгува с един акаунт. На него, както знаем, могат да се включат много на брой експертни съветници. На една или няколко валутни двойки.

Специалният момент е, че на въпросния сървър ние можем да инсталираме повече МТ4 платформи. Дори от различни брокери. По този начин можем например да работим с реална и демо сметки едновременно на него. Аз самият работя на моя VPS с 2 реални и 2 демо акаунта. Ограничението е от капацитета на сървъра и месечния план за плащане, който сме избрали.

Малко по-горе казах, че виртуалният сървър дублира компютъра ни. Моля ви, да обърнете внимание, че не случайно не употребих термина  „замества“. Фактически VPS се явява паралелна структура на нашето устройство. Това означава, че от личния си компютър ние можем да наблюдаваме какво се случва на платформата ни, да следим развоя на поръчките, да си търгуваме по класическия начин, и дори да се месим в сделките на форекс роботите. Това последното, разбира се, не е препоръчително, но го споменавам като възможност.

Как става това

Възниква следният въпрос. ОК, инсталирали сме си Метатрейдъра в облака, как от там нататък да следим какво се случва на него? Отговорът дава една елементарна програмка, наречена Remote Desktop Connection. Тя ни дава възможност по всяко време да се включваме и изключваме към съвръра. Активирайки я, на практика ние се логваме все едно към друг компютър и всъщност се установяваме на неговия монитор.

Понеже не изредих предимствата на VPS в отделна точка, тук ще спомена какво друго аз правя на него. Колкото и да са нови и мощни компютрите ни, те рядко могат да съперничат на този тип сървъри. А тъй като оптимизациите и тестовете на форекс роботите изискват солидна компютърна мощ, аз използвам капацитета му да ги правя на него. Изключително полезна функция.

Още едно уточнение, което не е далеч от логиката. С VPS може да се работи както от РС, така и от Мас. Друг е въпросът, когато трябва да се избере операционна система на сървъра. Аз съм избрал Windows, което не ми пречи да го достигам както от десктопа си (Windows), така и от лап топа си (Мас). За отдалечената си връзка от Мас използвам Microsoft Remote Desktop.

Заключение

Изложението ми малко се залута в едни подробности за сметка на други, но това е в резултат на желанието ми да не го утежнявам излишно. В крайна сметка все пак се надявам да носи някаква полза. Особено за начинаещите колеги. Без да правя реклама или да се възприема като препоръка, аз работя с arubacloud.com. Месечната такса, която плащам за избрания от мен месечен план е 6 евро с ДДС. Но има вариант за 1.20 евро месечно, който, мисля, за една инсталация би бил достатъчен.

Старателно избягнах да влизам в конкретни технически детайли, защото предполагам, че са специфични за всеки VPS доставчик. А и за средно грамотен трейдър те не са сложни. Но, надявам се, не съм оставил съмнение, че ако сте решили сериозно да търгувате с форекс робот, ползването на VPS е едва ли не задължително.

Николай Колев

Професионален форекс трейдър, автор и инструктор. Последовател и популяризатор на Прайс екшън стратегията и автоматизираната търговия.
Николай Колев

You may also like...

10 коментара

 1. plamen каза:

  mersi za izcerpatelnata infirmazia master

 2. Чавдар Стоянов каза:

  Здравейте,г-н Колев казвам се Чавдар Стоянов ако не е тайна какъв робот ползвате и кой VPS също.

 3. Здравей Чавдаре,

  Търгувам с робота Forex Robby. За сега съм го предоставил на колегите от курса ми Форекс Фаворит, но скоро ще бъде достъпен и за широката аудитория.
  Колкото до VPS, в края на статията съм го посочил – има и линк.

  Пожелания за успех!

 4. Валерий Велчев каза:

  Роби е добър. Досега – 7 печалби и 1 загуба. При симулация за 13 месеца с мъничко променени настройки увеличава баланса 16 пъти в 186 сделки – 164 печалби и 22 загуби т.е. 88.17% успешни сделки. Постига профит-фактор 1.83. Самите симулации работят 100 пъти по-бързо от робота Стийм, благодарности и за програмиста.
  И от любопитство имам 2 въпросчета:
  1. Преча ли на Роби ако разцъквам в неговия фрейм – да гледам в различни времеви интервали?
  2. След като влезе в сделка Роби смята ли непрекъснато за промяна на тренда, вероятности и сигнали?

 5. Здравей Валерий,

  1. Не му пречиш. Ако сделката е стартирана и ти сменяш графиката, това не се отразява, защото сделката си тече на сървъра на брокера. При положение, че нямаме сделка, променяш средата, в която той е най-добър.

  2. След като сделката е стартирана, както казах по-горе, тя си тече на сървъра на брокера. То е същото, както при класическата търговия. За промяната й е необходима външна намеса. Никой робот не го прави. Все още…

  Успешен трейдинг!

 6. Валерий Велчев каза:

  VPS сървър за Роби:
  1. В Аруба не виждам евтин вариант за Уиндоус?
  2. Остава – да се инсталира Ubuntu Desktop, на него Wine (имитация на Уиндоус, която не е съвсем сигурна) и тогава MT4 за 2.79 евро на месец?
  3. Гледам – и Мета Трейдър 5 уж има вариант за Линукс, а и той иска Wine?
  Може ли да дадете някои насоки…?

 7. Вероятно през лятото съм хванал някаква промоция, но изглежда правят постоянно, защото в момента също виждам една. Месечната цена е 2.79 евро, което е твърде приемливо: https://www.arubacloud.com/

 8. Валерий Велчев каза:

  Да, но евтиното е за Линукс, а той не е за нормални хора. Там трябват железни нерви и време…
  Най-евтин уиндоуски вариант е 23 лева на месец.
  Техниката и обслужването на ArubaCloud са добри- достъпът е 4 милисекунди, скоростта – 400 мегабита в секунда….
  VPS сървър си заслужава. Има десетки класации и стотици фирми за VPS услуги. Цените им не са много различни.

 9. Валерий Велчев каза:

  Новата версия на роботчето Роби е бижу.
  Наистина постига 23% повече печалба от старата версия.
  Аз съм му намалил TakeProfit от 40 на 37, според резултатите от симулациите при моите условия.

 10. Божо каза:

  @Валерий Велчев
  Metatrader под линукс се инсталира не по-трудно, отколкото под уиндос.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.