Седмичен форекс анализ 1 – 5 април

Седмичен форекс анализ 1 - 5 април
Форекс Хоби 2019. All Rights Resered!

Форекс фокус

Изненадващо за мнозина, не е изключено световният стах от намаляването на растежа да се окаже пресилен. Окей, той – спадът – вече е налице, но наистина ли се задава световен икономически апокалипсис, по-растърсващ от кризата през 2008? Едва ли…

Ако оставим настрана забавянето на световната икономика което няма как да се пренебрегне, но и не е толкова гибелно, основна роля за всявания страх имат ФЕД и ЕЦБ. А може би точно защото тези две централни банки са изправени пред най-сериозните предизвикателства.

Ако погледнем на изток, японската икономика показва явен стремеж за възстановяване. Особено на фона на слабия старт в началото на годината. Резултатите все още не са изумителни, но тенденцията е налице. Китай е притеснителен с намаляването на скоростта, но положителният изход от търговските преговори с Щатите най-вероятно ще окаже ползотворен ефект върху икономиката му. С две думи, слънцето от изток пробива облаците.

Америка

Ръководни фактори от ФЕД генерират вече идеята, че е наложително лихвите да се намалят (?!) – както те твърдят, като следствие от поведението на пазара. Но на фона на някои икономически показатели, показващи оживление (например потреблението), подобен род твърдения предизвикват повече недоумение, отколкото стрес.

Канада отчита незабележим растеж на БВП за януари. Рисковете така или иначе остават, особено след най-ниският прочит за декември от 2016 година. Не е изключено Bank of Canada да реши да налее пари в системата. Примерът очевидно е заразителен.

Европа

Все още няма бял пушек над Камарата на общините в Лондон. Стремежът на министър-председателката Тереза Мей да остане в историята на Великобритания е толкова силен, че тя дори е готова да напусне доброволно поста си, само и само да бъде приет нейния вариант за Брекзит. Да, най-вероятно личността й дълго ще се помни, но не вярвам да бъде канонизирана за светица. По-скоро портеретът й да виси редом с този на Хенри VIII.

А след като се разиграха толкова варианти – кой от кой по-страховит, след като смуглата лейди наснова мрежа от лъжливи очаквания между Лондон и Брюксел, дали в крайна сметка няма всичко да се окаже напразно? Можем ли да приравняваме въпроса “Със или без сделка?” с другия, вечния въпрос – “Да бъда или да не бъда?”. Трудно… В крайна сметка форекс маркетът ще покаже…

И, разбира се, Германия. След като миналата седмица PMI индексът разтревожи анализаторите, тази седмица новините са по-обнадеждаващи. Безработицата през март е спаднала до 4.9% – най-ниска стойност от обединението. Още по-добри са продажбите на дребно през февруари – увеличение с цели 0.9%. (Средната прогноза на Блумбърг беше за спад от 1%). На годишна база този показател достига 4.7%. Едно на друго, някакъв светлик мъждука. Да видим…

Форекс чарт

EURUSD – Изгубени в прехода

Нека първо уточня, да не се подвеждаме по новините, и особено по анализаторите. Както често забелязваме, форекс маркетът се разминава с прогнозите. Мнозина биха казали, че закъснява, но по-сериозният му прочит ни убеждава в обратното. В крайна сметка единствената ни опора си остава вечният Прайс екшън.

След като барът от понеделник остана в рамките на петъчния и по този начин формира Инсайд бар, пред еврото се очертаха две алтернативи. При положение, че свещта от вторник затвореше в рамките на предишната – особено с формата на Пин бар, – щеше да се образува Фейки, което щеше да доведе до продължение на възходящия тренд. Очевидно, реализира се вторият вариант: Инсайд барът се прояви като продължител на тенденцията. Видяхме какво се случи нататък…

В сегашната ситуация трудно бихме могли да говорим за алтернативи. Най-вероятно цената ще гравитира около 1.1200, а какъв ще е изходът, не е ясно. Това, че ще наблюдаваме лек спад, трудно би ни дало възможност за сделка. Просто няма пространство за развитие.

GBPUSD – Пътища за никъде

Барът от петък е показателен за безизходицата, която владее в британския парламент в частност, и в обществото на Острова като цяло. И така както не може да се каже със сигурност как ще се развият събитията до 12 април, така не може да се предвиди и последващото движение при цената на кабела.

Дори и да не следим ежедневно какво се случва на мъгливия остров, графиката също ни показва, че нещата не вървят на добре. Любителите на силни преживявания биха могли да се пробват с къса поръчка, но за целта трябва да са овладели търговията на часовите интервали. А там петдесетина пипа са си сериозно постижение.

XAUUSD – Ръждиви петна по златото

Любителите на силни усещания могат да търгуват и златото също. Презреният метал не ръждясва, но има моменти, когато повърхността му потъмнява и аз мисля, че периодът сега е точно такъв

Хиляда и триста долара за трой унция е област, около която ще се развърже възелът на съмненията. Мисля, че това е стойността, която ще отприщи още повече продажби. Това вероятно ще доведе до спад на цената до около 1 280 – психологическа граница за продавачите…

Ето такъв е моят прочит на събитията, случващи се на форекс маркета с таймфрейм една седмица. Очевидно няма орхидеи за мисис Мей, но така както е тръгнало, няма да има и тръни…

Николай Колев

Професионален форекс трейдър, автор и инструктор. Последовател и популяризатор на Прайс екшън стратегията и автоматизираната търговия.
Николай Колев

You may also like...

2 коментара

  1. Мариян Велев каза:

    Г-н Колев,ако не е тайна с какъв капитал сте започнали реалната си търговия и каква възвращаемост е донесла до момента системата ,,Прайс екшън”?

  2. Здравей Марияне,

    Реалната си търговия съм започвал няколко пъти с по 100 долара. Ясно е защо. Колкото до въпроса каква възвращаемост ми е донесла, трудно мога да отговоря с цифри. Причината е, че съм търгувал при много брокери, с много сметки и не съм си правил труда систематизирано да направя изчислението. Така и в момента имам акаунти при 3 брокера с общо 6 сметки. Но това в крайна сметка не е най-важния въпрос. Чувството, че реализираш идеите си и те ти носят печалба, чувството, че се направил калкулиран риск и той те е възнаградил, чувството в крайна сметка, че си успял да се наложиш над пазара, е не по-малко важно от самата печалба. А тя така или иначе идва по закономерен път, като резултат то всичко, което описах.

    Желая ти успех!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.