Седмичен форекс анализ 15 – 19 април

Седмичен форекс анализ 15 - 19 април
Форекс Хоби 2019. All Rights Reserved!

Форекс Фокус

Като заваля, че цяла седмица. Тих, напоителен, ведър дъжд – сякаш по поръчка на сеньор Маркес от оня свят. Не такава обаче беше ситуацията на форекс маркета. Или поне не за всички участници. Светът на парите се ръководи от свои собствени закони и не е задължително те да са в синхрон с природните. И все пак:

По света

Публикуваният в сряда протокол от срещата на ФЕД през март демонстрира сигурността на членовете му по отношение на водената от тях политика на непроменени лихви. Вероятно до края на настоящата година. На пресконференцията след самата среща тогава Джей Пауъл показа оптимизъм, макар и със сравнително занижени очаквания. Пазарите от своя страна реагираха с пренебрежение.

Оптимизмът на ФЕД –доколкото все пак прозира през предпазливите оценки – се базира основно на положителните данни за трудовата заетост и стойността на инфлацията в близост до симетричните 2%. Както можеше да се очаква, нямаше много думи относно причините, довели до намаление на оптимизма. Все пак, бяха споменати световните икономически предизвикателства и – няма как – неустойчивостта на тези заветни 2% за инфлацията.

Типично в стила на централнте банкери, те не пропуснаха да си оставят вратичка за евентуално – макар и малко – повишение на лихвите. Но не пропуснаха и друго. Отбелязаха, че тримесечните им прогнози са “изключително полезни” от гледна точка на перспективите пред паричната политика, която водят. Нещо, с което едва ли всички ще се съгласят…

И у нас

Налага се да направя две уточнения. Когато говоря за това, какво се случва по света, видимо давам предимство на събитията от Щатите. Това си има своята логика и едва ли е необходимо да я обяснявам. Може би ще ви се стори по-странно, че когато говоря за Европа, все повече използвам първо лице множествено число. А го правя, защото съм убеден, че при всичките условности (много от които само ние си знаем или въобразяваме) нашето място е неотменимо в Европа. И го казвам не заради приближаващите европейски избори…

И какво излезе в крайна сметка? Долетя Феята на зъбките миг преди Денят Хикс, наговори някакви врели-некипели на европейските ни лидери, и те – хоп! – клекнаха в кльощавите й крака. От някаква криворазбрана куртоазия демонстрираха дори вътрешен дебат, който не е в състояние да заблуди и бабичките на село. Да са живи и здрави (бабичките, разбира се)!

Но, ако и вие като мен се ядосвате, нека отчетем, че случилото се има и положителна страна. Няколко месеца – и то точно летните – няма да ни занимава сагата Брекзит. Твърд ли е, мек ли е, шъ доди, няма да доди… да правят каквото знаят. А това, че не знаят, си е за техен проблем. Ние се надяваме кабела да се успокои, така че да започнем да го търгуваме отново. До наесен…

Форекс чарт

EURUSD

Ами не се получи. Имам предвид това, че цената не се свлече до подкрепата, както очаквах. Причини? Е, сега някой ще каже, че като се катурне колата, обяснения много. Принципно е така, но, както всеки Прайс екшън трейдър знае, окриването на позиция при Инсайд бар входен сигнал става, когато цената напуска пределите на външния бар. По посока на тренда.

Тук още в понеделник стана ясно, че това няма как да се случи. Мощният импулсен бичи бар обезсмисли идеята за движение надолу. Последващите събития само затвърдиха тенденцията. Но, ако все пак трябва да търсим грешка, можем да я намерим във факта, че покрепата се премести до около 1.1180, и сигналът увисна във въздуха.

Какво е новото в новата ситуация? Допускам, че повечето от колегите биха заложили на продължение на възходящия моментум. Лично аз бих се въздържал. Събитията от петък показаха, че 1.1300 влезе в ролята си на препъни камък за стремежа на еврото. Мисля, че развръзката ще дойде в зоната, която съм отбелязал с червен кръг и която съм нарекъл “критична”. А там вече трябва да имаме готовност за движение и нагоре, и надолу. Ако, разбира се, получим съответната сигнализация.

GBPUSD

Ето ни отново на терена. За разлика от бурните събития в английския и европейския парламенти британският паунд преживя сравнително спокойна седмица. Може би точно защото изчакваше да види как ще се развият нещата.

Най-вероятно по същата причина се образува и Фейки сигналът от баровете в сряда, четвъртък и петък. Според както сочи науката, това предполага, че цената ще се смъкне до подкрепата. Тук трябва да отчетем, че местоположението му не е на/около ясно изразена подкрепа или съпротива. Ако си търсим оправдание за откриване на поръчка, можем да го открием в междинното ниво, което съм очертал с червената линия. Но да не забравяме все пак, че говорим за английската лира и че там ветровете са много разнопосочни.

USDJPY

Йената отново ни дава възможност за Радини вълнения. След продължилият близо месец период на неустановеност, цената на долар/йена достигна съпротивата при 112 долара за йена.

Разбира се, нищо не ни се предлага наготово. И не на момента. Ако отварям дума за този пазар, го правя с презумпцията, че е перспективен в близко бъдеще. Логическото продължение от гледна точка на Прайс екшън стратегията е, цената да пробие ключовата съпротива, след което да направи корекция. Там един Прайс екшън сигнал би ни дал възможност да се включим в надпреварата. По нанагорнището…

Ами да, не е лесно. Лесното всички го знаем: да стоим със скръстени ръце и да чакаме нещо отнякъде да ни падне. Но както вероятно сте забелязали, дори и с тавана това се случва трудно…

Николай Колев

Професионален форекс трейдър, автор и инструктор. Последовател и популяризатор на Прайс екшън стратегията и автоматизираната търговия.
Николай Колев

You may also like...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.