Седмичен форекс анализ 21 – 25 януари

Седмичен форекс анализ 21 - 25 януари
Форекс Хоби 2019. All Rights Reserved!

Форекс фокус

Когато човек търгува на форекс маркета от дълго време, идва момент, в който и интуицията започва да му помага. Не казвам, че трябва да му служи за пътеводна звезда. Ни най-малко. Човек трябва да следва стратегията си неотклонно. Но в затруднени ситуации шестото чувство не рядко се появява, за да наклони везните в една или друга посока. Въпросът е, до каква степен можем да му се доверим.

Изминалата седмица до голяма степен потвърждава горния извод. Поне що се отнася до форекс анализа ми от миналата събота. Ако си направите труда да го прочетете, ще ви направи впечатление как го започвам колебливо, докато стигна до финала – вече напълно категоричен в прогнозите си. Причините също съм ги описал там. На първо място, разбира се, неяснотите около драмата с Брекзит.

В началото на седмицата имах чувството, че не съм преброил правилно козовете. С всеки следващ ден обаче убеждението ми, че Прайс екшън стратегията работи – дори и в трудни ситуации, – се затвърждаваше. Въпреки несигурността, въпреки превъзходството на фундамента над техниката. Изглежда, че интуицията сама по себе си никога не е гола. Зад нея се крие дългогодишна практика, непрекъснато взиране в графиката, четене, писане и говорене…

Не сложих кавички, но, надявам се, сте доловили иронията в твърдението ми, че фундаменталният анализ превъзхожда техническия. Очевидно не ангажирам никого – най-малко видните теоретици и томовете теоретична литература, – и не претендирам за патентно право. Но ще ви припомня един пример от личната си практика. Преди две години, когато почти всички бяха единодушни, че Тръмп ще загуби президентските избори, точно с помощта на Прайс екшън анализа аз предсказах неговата победа. За да има сега с какво (с кого) да се главоболя…

Главоболията на форкес инвеститорите

Ще маркирам три основни теми, които белязаха форекс маркета през отиващата си седмица. Без съмнение, на първо място Брекзит, следван от търговските преговори САЩ – Китай и, разбира се, политическата несигурност във Вашингтон.

Не се наемам да преценя коя е болната глава в случая и коя здравата, но, както е добре известно, волатилността на валутните пазари следва несигурността на сток маркета. И тъй като известен оптимизъм просветли преговорите между двете най-мощни икономики, в петък азиатските пазари на акции приключиха в зелено. И май с това се изчерпват положителните новини. На другото блюдо остават геополитическите рискове, които, мисля, да не претопляме от седмица в седмица. По-добре да се фокусираме върху конкретните валутни двойки, които заслужават вниманието ни.

Форекс чарт

EURUSD

Еврото не оправда надеждите на оптимистите и провали амбициите на ентусиастите. Ако взема за база споменатия по-горе мой обзор на пазара, цената наистина се повиши до зоната на съпротивата при 1.1500, но там бързо беше възстановена справедливостта и от вторник тя започна да се срива. Не твърдя, че беше в резултат на решението на парламента в Лондон. То, горкото, си има достатъчно други гайлета, за да е зависимо единствено от вятърничавите английски политици.

Изглежда, пак ще наблюдаваме новата песен на стар глас. 1.1300 отново ни зове. Най-вероятно цената ще опита да направи корекция по посока 1.1400, но не е сигурно дали ще успее да я достигне. След което ще продължи да се срива.

GBPUSD

Много обяснения се изписаха защо се случи това, което се случи. Нямам предвид политическия аспект на нещата, там говорилнята придоби световни размери. Но анализите защо, при наличието на отрицателен вот цената продължи да расте, а в петък се срина, също не бяха малко.

Ще си позволя да се разгранича от общото мнение, по което се водят и много наши колеги. Мярнах във фейсбук становища за продължителен спад, подкрепени с авторитетни шарени графики и аналитични изводи. Скромното ми мнение е, че цената ще продължи да расте. Поне до съпротивата при 1.3000, а там вече ще мислим като му дойде времето. Но 120 пипа са си 120 пипа.

Ето и моята фактология. От началото на годината имаме два знакови Пин бара, първият от които обърна тренда. Вторият (от тази седмица) го затвърди, а четвъртък и петък донесоха Инсайд бар. При положение, че трендът е възходящ, това според Прайс екшън стратегията означава продължаването му. Сега. Не е изключено цената да падне първоначално до подкрепата при 1.2800, но това по никакъв начин не променя основната картина. А как се постъпва в такива случаи, е обяснено подробно в онлайн курса ми.

XAGUSD

Да се върнем за малко към среброто, за да приключим с реминисценсиите към предходния ми анализ, и после да продължим напред.

Всъщност, думите са излишни, защото картинката е достатъчно показателна. От тук нататък очакванията ми са за продължаващ спад. Възможни са известни флуктуации около междинното ниво, но за да предприемем активни действия, ще се наложи да изчакаме евентуален Прайс екшън сигнал.

AUDUSD

Ще завърша обзора си с двойката, която, според мен, има най-големи шансове за успех тази седмица.

Намирам, че спадът на цената е естествена корекция във възходящия й тренд. Би трябвало, според законите на красотата, тя отново да започне да се покачва. Разбира се, ще трябва да изчакаме да отмине понеделник, и ако тогава (най-вероятно) барът спомогне Инсайд формацията да се преобразува във Фейки сигнал, да се включим с дълга поръчка.

Ето, че отново опряхме до красотата. Не е случайно, защото още великият Феодор Михайлович е казал, че точно тя ще спаси света. В нашия случай – буквално…

Николай Колев

Професионален форекс трейдър, автор и инструктор. Последовател и популяризатор на Прайс екшън стратегията и автоматизираната търговия.
Николай Колев

You may also like...

1 Response

  1. Иван каза:

    Страхотен анализ! Благодаря!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.