Седмичен форекс анализ 25 – 29 март

Седмичен форекс анализ 25 - 29 март
Форекс Хоби 2019. All Rights Reserved!

Форекс Фокус

Публикуването на PMI индекса вчера поднесе неприятна изненада за еврозоната. Един от най-важните индикатори за икономическото здраве на производствения сектор и този на услугите охлади надеждите за растеж пред много от страните на европейския валутен механизъм. И не е изненада за никого, водещи и тук са Германия и Франция.

Производствените поръчки при локомотива на Европа са спаднали до най-ниското си ниво от началото на кризата – 40.1 пункта. Но по-непрятното е, че в резултат на намалялото вътрешно потребление компаниите са започнали да съкращават персонал.

Макар и по-слабо изразена, тенденцията е в сила и за Франция. Производствената активност е спаднала от 51.5 на 49.8 пункта – основно по причина на намалението на износа. Едно на друго това дефинира растеж на тримесечна база от порядъка на 0.3%.

По традиция секторът на услугите в еврозоната е относително по-устойчив, като за март отчита стабилен ръст от 52.7. В основни линии това се дължи на фискалните стимули и реалното повишение на заплащането.

Тези данни звучат твърде неприятно в ушите на банкерите от ЕЦБ. Въпреки всичко, все още няма признаци, че Драги и компания ще се впрегнат дотолкова, та да тръгнат отново да се изкачват по стълбата на количествените облекчения.

Анализаторите все пак очакват частното потребление да стимулира възстановяването на растежа в еврозоната – за сега основно от сектора на услугите. А макар и косвено, върху подобряването на производствения PMI ще окажат влияние и фактори като положителния край на преговорите САЩ – Китай и благоприятният (за кого?) изход от Брекзит. Но никой не се заблуждава, че трябва да се разчита единствено на това.

Форекс чарт

EURUSD

Свикнали сме обикновено, когато еврото слабее, да го отдаваме на заякване на долара. И то наистина е логично, предвид факта, че двойката отразява директно съотношението на силите помежду им. Случаят обаче тази седмица не е такъв. Двудневният срив, който обединената валута претърпя в четвъртък и петък, си има своя вътрешна логика, и тя се корени именно в обединения й характер.

Нека отдадем преди това дължимото на Прайс екшън и погледнем на ситуацията като техничари. Следвайки принципите на любимата стратегия, миналата седмица декларирах категорично, че цената ще расте – поне до 1.1400. И, забележете, това не беше прогноза. Беше си чиста проба съвет за дълга поръчка. Всички, които ми повярваха и го последваха, приключиха седмицата на печалба.

Но да се върнем към настоящата реалност. Когато свещите от сряда и четвъртък образуваха Инсайд бар, стана пределно ясно, че нещата излизат извън контрол и току-що формираният възходящ тренд е под заплаха. Дуалистичният характер на входния сигнал внесе неопределеност, която налагаше прибиране на печалбите и заемане на изчаквателна позиция…

С горната графика ви предлагам да се отдалечим малко от ежедневието, за да добием една по-обща представа за нещата от живота. Седмичният таймфрейм е отлично средство за целта. Откриваме, че тази седмица се е формирал Пин бар. Не казвам, че трябва да го приемаме като сигнал за вход. Като изразител на тенденция обаче можем да му се доврим, че в скоро време цената трудно ще полети нагоре. Всъщност, доказа го и последният й опит.

GBPUSD

Барът от петък според мен отразява постигнатото споразумение между Тереза Мей и ЕС по отношение на Брекзит. Предхождащите го четири свещи пък са естествено отражение на угрозата, която тегнеше над Великобритания, ако това не беше се случило. Не че е кой знае какво постижение, но форекс маркетът реагира адекватно.

Един по-общ прочит на графиката показва и нещо друго. Незвисимо от всички перипетии около сделката на века, независимо от всички глупости, които се говорят и вършат, трендът в крайна сметка е възходящ. Без да се правя на пророк, дали пък в края на краищтата англичаните няма да излязат прави в желанието си да напуснат Съюза?…

EURGBP

Все в тоя ред на мисли, нека хвърлим едно око на двойката, която онагледява тези толкова сложни и толкова неясни отношения между Континента и Острова.

Ето го и петъкът, драпиран в черно. Това имах предвид в началото на форекс анализа си, когато зададох въпроса в скоби – за кого е изгодно споразумението от четвъртък. Тук даже не искам да коментирам факта, че Пин барът влезе в ролята си на обръщащ тренда. А е така, защото нямам предложение за откриване на сделка.

Всъщност днес по принцип съм беден откъм идеи в това отношение. Но то си има резон. Идващата седмица увенчава не само края на месеца, но и на тримесечието. Натрупване на фактори, които правят инвеститорите на форекс маркета предпазливи. Добрата новина е, че след това идва нов тримесечен период. С нови предизвикателства, нови неизвестности и нови надежди…

Николай Колев

Професионален форекс трейдър, автор и инструктор. Последовател и популяризатор на Прайс екшън стратегията и автоматизираната търговия.
Николай Колев

You may also like...

1 Response

  1. Цветан каза:

    За да анализирам двойката – EUR/USD- първо ще погледна Месечната свещ, след нея свещите на Седмичната графика и накрая Дневната графика. Ако има ясно изразен тренд в една и съща посока и на трите графики, ще мога да се позволя да влеза в позиция. Нека сега да обърна внимание на подробностите; Първо на Месечната свещ дали има опашки. Ако се е образувала опашка в горния край на тялото /червена свещ/. Това означава, че на по-малките графики, ще има движение BUY. Трябва да обръщам внимание на движението на тренда на по-малките графики. Желателно е да се използва също така и индикатори М.А. с периоди 4 и 5 като индикатора 4- е с настройка Closee, а инд.5 е с нактройка Open.там където се пресичат тези два индикатора е точката за влизане и излизане от позиция.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.