Седмичен форекс анализ 26 – 30 ноември

Седмичен форекс анализ 26 - 30 ноември
Форекс Хоби 2018. All Rights Reserved!

Форекс фокус

Форекс маркетът е скалисто място, наклонено – при това с обратен наклон, – по което трябва непрекъснато да се катериш,  а едри и дребни камъни се свличат под краката ти и затрудняват по всякакъв начин възхода ти. Не е лесно. Не стига това, ами тази седмица изневиделица се яви друг един камък, направо скала, стърчаща в морето, която – ти да видиш! – се оказа препъни камък в преговорите по Брекзит. Нямаше да отварям дума за това, ако въпросният природен феномен не повлия и на валутната търговия.

Гибралтар. На фона на общата проблематика между ЕС и Великобритания човек би казал, че проблемът е нищо повече от камъче в обувката. Но като се прибави стратегическото му  положение, рибата във водата наоколо и кой знае колко още скрити достойнства, нещата заемат местата си. Защото риба има не само на форекс маркета. Но де да беше само това…

На изток от Гибралтар

Във Франция PMI не отговори на очакванията. Отношенията между Европейската комисия и Италия като че ли просветляват, след като популистко-националистическото правителство даде индикации, че е склонно на отстъпки. Така или иначе, Брекзит остава в светлината на прожекторите. Черновата на договора вече е готова, остава да се одобри в неделя от ръководителите на европейските страни и по-нататък – от британския парламент. Стига, разбира се, премиерът на Испания Педро Санчес да не се запъне като бик на корида и ТерезаМей да получи достатъчна подкрепа в парламента.

В Германия обаче ситуацията не изглежда никак розова. Производството се понижи до 51.6 пункта, само малко над 50-точковия критичен праг, който разграничава разширяването от свиването. Това е 32-месечно дъно и поражда загриженост. На фона на и без това спорадичните положителни новини, затормозването на европейския локомотив няма как да не се отразява на единната валута.

На запад от Европа

Денят на благодарността в Щатите понамали ликвидността на пазарите, но черният петък като че ли помогна на зелената валута. Може би точно защото намалението беше основно в Европа. Тук вниманието все по-силно се фокусира върху предстоящата среща между американския и китайския лидери. Като, разбира се, очакваното положително разрешаване на търговските проблеми оказва положително въздействие върху долара. Едно на ръка, че той по принцип не среща кой знае каква съпротива…

Форекс чарт

EURUSD – Няма и няма…

Какво няма? Може би правилният въпрос е, какво има? Какво наистина му има на еврото, че не успява да стигне поне до 1.1500? Не е, да кажеш, че не прави опити. Ето и тази седмица. В понеделник продължи по инерция нагоре, но силите му стигнаха едва до 1.1470. Барът от вторник погълна този от понеделник толкова мощно, че нямаше как цената да не падне. Последвалите два Пин бара само показват опитите за съпротива. На всичко отгоре се явяват и вътрешни, т.е. Инсайд барове. Случилото се в петък е само логична последица от всичко.

Ако е вярна поговорката „Нова седмица, нов късмет“, то не бих казал, че за еврото е в сила. Освен, ако не приемем, че пропадането надолу е късмет. Малко вероятно е да не се случи. По-важно е, че не може да се даде прогноза какво следва след това. След подкрепата при 1.1300. Но ние като че ли започнахме да свикваме. Когато човек гледа една и съща картина продължително време, очите привикват. И не само те…

USDJPY – Пин бар с дръпнати очи

В понеделник доларът отвори с гап спрямо йената, и какво от това? Просто потвърди теорията.

Не е трудно да се предвиди какво следва. Поне в близките дни. Пин барът ще тласне цената до близката съпротива. Това просто трябва да се случи заради характерната му форма. Принципна постановка е, да следим дали след това цената ще затвори отгоре. Ако нещата се развият по този сценарий, ще очакваме продължение на възхода.

USDCAD – Северният съсед

Интересно се развиват отношенията между Щатския и Канадския долари. Еднообразно, дори праволинейно. Ще стори вече втори месец откак графиката се движи възвратно-постъпателно.  Всъщност по законите на красотата. Тренд-корекция, тренд-корекция… Вижте само как повечето от корекциите са увенчани с Пин барове.

Имаме пълно основание да смятаме, че и сега се намираме в дъното на поредната корекция. Отново с Прайс екшън сигнал. Като калкулираме всичко казано до тук, с голяма доза сигурност можем да предположим, че Поглъщащият бар ще тласне цената нагоре. И най-вероятно ще продупчи близката съпротива.

Но да не се въодушевяваме прекалено. И най-мощният тренд все някога има край. И точно подобни ситуации са в състояние да вкарат човек в беля. Но пък от друга страна, що за живот е без бели? Или?…

Николай Колев

Професионален форекс трейдър, автор и инструктор. Последовател и популяризатор на Прайс екшън стратегията и автоматизираната търговия.
Николай Колев

You may also like...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.